Site iconNEON Televizija

Potpisan sporazum koji reguliše primanja uposlenih u visokom obrazovanju u TK

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić potpisao je danas s predsjednikom Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti – KO Tuzla Adnanom Hodžićem Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plate, iznosa povećanja plate, iznosa naknade za ishranu u toku rada, najniže plate, iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora te iznosa pomoći shodno Uredbi o isplati pomoći od poslodavaca za zaposlene u javnim ustanovama visokog obrazovanja TK u 2024. godini.  

Prema Sporazumu obračun plaće za sve zaposlene u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona za 2024. godinu vršit će se po osnovici u visini od 454 KM.

Premijer Halilagić izrazio je zadovoljstvo da je došlo do usaglašavanja osnovnih elemenata Sporazuma i u konačnici potpisivanja dokumenta.

Plaće zaposlenih u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona bit će povećana na mjesečnom nivou za pet posto, počev od 1. aprila 2024. godine. To će pratiti korekcija koeficijenata za obračun plaća odgovarajućim izmjenama važećeg Pravilnika o grupama poslova i zadataka, uslovima za njihovo obavljanje i okvirnim koeficijentima za obračun plaća u javnim ustanovama visokog obrazovanja.

Predsjednik Sindikata Hodžić je kazao da mu je drago da je napokon finaliziran dugotrajan proces pregovaranja i da se nada uspješnoj budućoj saradnji.

Sporazum stupa na snagu danom obostranog potpisivanja, saopćeno je iz Vlade TK.

Exit mobile version