Site iconNEON Televizija

Posmrtni ostaci zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju žrtvama genocida u Srebrenici

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić rekla je da posmrtni ostaci ekshumirani ispod jedne fontane na lokalitetu Srpska Varoš u Brčkom, pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici.

Ona je u razgovoru za Fenu kazala da je, nakon ekshumacije koja je 20. septembra prošle godine izvršena na lokalitetu Srpska Varoš u Brčkom, a kada su posmrtni ostaci žrtve proteklog rata pronađeni zabetonirani u fontani koja se nalazila u dvorištu privatne kuće, na osnovu DNK analize utvrđeno da posmrtni ostaci pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Podsjetila je da je pomenute posmrtne ostatke doktor Nebojša Mraović, prema tvrdnjama svjedoka, ali i njegovom priznanju, 1997. godine donio u Brčko nakon čega ih je proučavao i koristio u svojoj praksi da bi na koncu 2012. godine bile skrivene i zabetonirane ispod fontane koja se nalazi u dvorištu njegove porodične kuće u Brčkom.

Fazlić napominje da su slučaj Institutu za nestale osobe BiH prijavili svjedoci koji su imali saznanja o tome da se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci koje je navodno doktor donio iz lova, te je nakon toga zakazana i ekshumacija tokom koje su posmrtni ostaci pronađeni.

“Nakon ekshumacije koja je tada izvršena izuzeti su koštani uzorci koji su poslani na DNK analizu, a informacije sa kojima smo raspolagali tada, da posmrtni ostaci pripadaju žrtvi iz Srebrenice, pokazale su se tačnima. Tada se pretpostavljalo da se radi o nekompletnim ostacima jedne žrtve, ali nakon DNK analize zapravo su dobivena dva identiteta odnosno utvrđeno je da ti posmrtni ostaci pripadaju dvjema žrtvama”, pojasnila je Fazlić.

Prema njenim riječima, DNK analizom je utvrđeno da ovi posmrtni ostaci pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici.

klix.ba

Exit mobile version