Kalesija

Poslodavci podržali uvođenje neradne nedjelje za čitavu FBiH, šta o tome kažu iz Ministarstva trgovine

Inicijativa o neradnoj nedjelji u trgovinama na području Federacije Bosne i Hercegovine Sindikat trgovine FBiH pokrenuo je još prije nekoliko godina, ali ona nikad nije zaživjela. Argument Sindikata bio je da da su većina radnika u trgovini žene i majke te bi značilo da taj dan provedu sa svojim porodicama. 

Inicijativa je upućena u parlamentarnu proceduru u okviru Prijedloga zakona o unutrašnjoj trgovini, koji međutim nije dobio podršku.

Prijedlog zakona je u prvoj fazi imao mnogo amandmana, a pojedini članovi zakona bili su u suprotnosti jedan s drugim, te ga je ministar trgovine FBiH Amir Hasičević odlučio povući iz parlamentarne procedure te sačiniti novi prijedlog.

– Poslodavci su podržali uvođenje zabrane rada nedjeljom trgovačkih objekata, ali da se ovo pravilo primjenjuje na području cijele Federacije. Propis o neradnoj nedjelji do sada su mogli donositi kantoni i općine, a kada se usvoji zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH, ovo pitanje bit će uređeno na nivou BiH – kazali su za Faktor iz Ministarstva trgovine FBiH.

U međuvremenu, nekoliko gradova poput Mostara, Čapljine, Livna, Sanskog Mosta, Kiseljaka, uveli su neradnu nedjelju.

Iz resornog ministarstva napominju da je u njihovoj nadležnosti da propiše da li će objekti biti otvoreni ili ne, a Ministarstvo rada i socijalne politike Zakonom o radu uređuje koliko će radnici imati slobodnih dana, odnosno koliko sati podrazumijeva radna sedmica i ostale pojedinosti.

Neki gradovi i općine u FBiH su uveli neradnu nedjelju u većini djelatnosti. Na pitanje da li su to gradovi mogli uraditi bez odluke na nivou kantona ili entiteta, iz Ministarstva su pojasnili da su to pravo imale i općine određenim propisima.

 Ministarstvo nastoji ovu oblast urediti Zakonom o unutrašnjoj trgovini, jednoobrazno na nivou Federacije.

U obavljenim razgovorima na terenu sa poslodavcima koji posluju na području cijele BiH zaključeno je da prilikom uvođenja neradne nedjelje u pojedinim gradovima u FBiH, ali i u Republici Srpskoj nije došlo do značajnijeg pada prometa.

Naprimjer, u kompaniji Bingo koja posluje u oba entiteta i svim kantonima u FBiH kazali su da se i sami kupci u kratkom vremenu prilagode, te da umjesto nedjeljom kupovinu obave subotom ili drugim radnim danom – kazali su iz Ministarstva trgovine.

Faktor

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954 KM, prosječna …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  CLOSE
  CLOSE