Soja je jako značajna biljka u ljudskoj ali i animalnoj ishrani zbog povoljnog hemijskog sastava zrna koje sadrži oko 40 posto proteina i oko 20 posto ulja. Kako bi se predstavio način i bitnost uzgoja ove biljke na našim prostorima danas je u Kalesiji u prostorijama BKC-a „Alija Izetbegović“ održano predavanje na kojem su govorili Radomir Prodanović, ali i Midhat Glavić. Predavanje je održano zahvaljujući organizaciji German cooperation te Poljoprivrednom zavodu TK a u sklopu projekta „Danube soya“.
Predavanju je prisustvovao veliki broj poljoprivrednih proizvođača sa našeg područja ali i susjednih Živinica.
On ističe da 80 miliona KM se godišnje izdvoji za uvoz soje i njenih proizvoda, a u BiH svega je zasijano oko 1 %, s tim da je došlo do pomaka, jer je u 2015.godini zasijano oko sedam hiljada hektara zemljišta ovom kulturom.
Marinko Andrić direktor Poljoprivrednog zavoda Tuzla je mišljenja da ovakva predavanja doprinose većoj zainteresovanosti poljoprivrednika da se odluče i da zasiju soju.
„Soja je značajna proteinska komponenta i bez nje se ne može zamisliti vrhunska poljoprivredna proizvodnja, tov te proizvodnja mlijeka. U ovom zimskom periodu želimo našim poljoprivrednicima približiti sve ono što je novo u proizvodnji soje, kukuruza ili neke druge kulture. Jako je bitno da ljudi znaju da sve što proizvedu soje istu mogu plasirati za proizvodnju ulja u Brčkom“, zaključio je Andrić.
Sead Džafić i prije nego je postao načelnik Kalesije veliku podršku pružao je poljoprivrednicima, tako da i sada nije izostalo njegovo prisustvo te obećanje da će sve učiniti da poljoprivrednici dobiju ono što ih po zakonu i sleduje.
I sami poljoprivrednici bili su zadovoljni predavanjem, a nisu se dvoumili ni kada je u pitanju postavljanje pitanja koja ih interesiraju za uzgoj soje, ali i drugih kultura koje će pomoći da njihove muzne krave daju više mlijeka i da stočni fond bude zdraviji.
Ovakva predavanje mišljenja su poljoprivrednici treba češće organizirati kako bi poljoprivrednici znali sa čime se susreću ali i kako bi znali kojoj kulturi da pridodaju više pažnje.