Site iconNEON Televizija

Podnesena krivična prijava protiv Adnana Delića zbog njegovog stava o Povorci ponosa

Aktivista za ljudska prava i pravnik Amar Ćatović, podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu KS protiv ministra privrede KS Adnana Delića zbog, kako je rekao, “ograničavanja građanskih prava utvrđenih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, Ustavom i zakonima BiH.Naime, kako je rekao Ćatović, povodom održavanja treće Bh povorke ponosa, Delić je na službenoj stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo iznio lični stav, između ostalog, navodeći da kao nosilac funkcije ne podržava okupljanja takvog tipa.

“Takvom izjavom, iskorištavanjem službene stranice ministarstva, Delić je, pored toga što je iznosio lične stavove i uvjerenja i to na temu za koju nije nadležno ministarstvo na čijem je čelu, prekoračio svoja ovlaštenja jer je kao ministar privrede govorio o pravu na okupljanje, te samostalno ocjenjivao da li neko okupljanje može ili ne može biti održano, za što je isključivo nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova”, navodi Ćatović.

Dodao je da ovakvim djelovanjem nosioca državnih funkcija, dovedeno je do grubog kršenja ovlaštenja al i narušavanja ugleda jedne institucije, što je iz gledišta državnopravnog uređenja Bosne i Hercegovine na svim nivoima nedopustivo.

“Moramo insistirati na uspostavi i očuvanju pravne države i ukazivati na svakodnevne zloupotrebe jer svako treba djelovati u granicama poslovi za koje je zadužen jer kao društvo konstantno ispoljavamo ,'sindrom vegete’ miješajući se u poslove za koje nismo stručni. Podnošenjem krivične prijave ispunio sam svoju pravničku i građansku dužnost jer samo sankcijama za ovakva djelovanja možemo uspostaviti pravdu i pravnu državu jer ne znamo ko može biti sljedeća meta ministra privrede Kantona Sarajevo”, navodi Ćatović.

Podsjećamo, na službenoj stranici Ministarstva privrede, uoči održavanja bh. povorke ponosa, osvanuo je status NiP-ovog ministra Adnana Delića u kojem je on iznio niz ličnih stavova o Povorci ponosa koja se održava danas u Sarajevu.

Iako u početku objave Delić navodi da “kao nosilac javne funcije i član Vlade želi javno potvrditi svoje opredjeljenje jer osjeća obavezu i odgovornost zbog svih onih koji su mu dali povjerenje da bude njihov glas u javno – političkom životu”, ipak se radi o zloupotrebi službene stranice na društvenim mrežama za prenošenje ličnih stavova.

klix.ba

Exit mobile version