Kalesija

Počinje sudski proces protiv Milorada Dodika, prijeti mu od pola do pet godina zatvora

Predsjednik Rs-a i lider SNSD-a Milorad Dodik danas će se izjasniti o krivici u Sudu Bosne i Hercegovine. On je sa v.d. direktora Službenog glasnika Milošem Lukićem optužen za nepoštivanje odluka visokog predstavnika i prijeti mu zatvorska kazna.

Dodik je potvrdio da će se danas odazvati pozivu Suda BiH i da će u Sarajevu “braniti Republiku srpsku jer nema pravo da se povuče”.

“Idem da branim Republiku srpsku, a moja lična sudbina je manje važna i na tu temu ću imati nešto da kažem, biću u prilici, vjerovatno, jednog dana. Očekujem potpunu degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu. Republika srpska će veoma jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu. Mi ćemo provesti nekoliko važnih aktivnosti u tom pogledu i mislim da je ovo prilika da se Republika srpska oslobodi Sarajeva i BiH. Zato ću se ja braniti kao predsjednik Republike srpske, a ne kao Milorad Dodik. Predsjednik Republike srpske ide na to namješteno suđenje u Sud da pokaže koliko je ono antiustavno i antipravano, koliko je ono muslimansko i antisrpsko, i koliko je taj sud mjesto za šikaniranje Srba i njihov politički progon. Sud je neprijateljsko mjesto za Srbe i za to je i napravljen”, izjavio je Dodik.

Milorad Dodik odazvat će se pozivu suda (Foto: Pixsell/Dejan Rakita)

Iako je opet govorio o “antiustavnom sudu i tužilaštvu i nerazumljivom optužnici i djelima koja ne postoje”, lider SNSD-a danas u 13:00 sati mora biti u sudnici državnog suda.

Od trenutka podizanja optužnice, odbrana predsjednika Republike srpske, njemu bliski politički partneri, mediji i stranačka mašinerija počela je praviti pritisak na rad pravosuđa tvrdeći da je suđenje Dodiku i Lukiću politički proces.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954 KM, prosječna …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  CLOSE
  CLOSE