Site iconNEON Televizija

Počeo protest zeničkih rudara ispred Vlade FBiH

Kako je jučer i najavljeno, samostalni sindikat radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu organizovao je protest, a zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica te činjenice da zenički rudari još nisu dobili januarsku i februarsku platu.

“Svi rudnicu su vrlo blizu da budu Rudnik Zenica za par dana, ako se ne uradi ono što je potrebno. A rudari zaslužuju bar ono što daju državi – daju svoje živote, i u ratu i u miru”, poruka je sa današnjeg protesta.

Protest je organizovan u skladu sa prošlosedmičnim zaključkom Upravnog odbora tog sindikata, koji je odluku donio još u srijedu, a na protestu su, shodno najavama, rudari iz svih sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH.

Podsjetit ćemo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, v. d. generalni direktor JP Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić i predstavnik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH obratili su se medijima jučer povodom aktuelnog stanja u navedenom rudniku. Oni su izrazili žaljenje te konstatovali kako do dogovora sa Sindikatom nije došlo.

Lakić je dodao da će partneri ipak nastaviti tražiti obostrano zadovoljavajuće rješenje jer je navedeni sindikat partner u pozitivnom smislu, ali i podsjetio na sastanak od septembra prošle godine, kada je rečeno da Rudnik mrkog ulja Zenica ima preveliki broj zaposlenih, više od 800, i da to ne odgovorama optimumu proizvodnje.

“U ovom trenutku, Elektroprivreda nema finansijske ni pravne procedure da bi isplatila te dvije plate, a s obzirom na sve što je dosad uradila kad je riječ o ovom rudniku, tražili smo rješenja dalje. Pronašli smo ga u budžetu FBiH smatrajući da treba pokušati pomoći da ove dvije plate budu isplaćene. S obzirom na to da je procedura realizacije federalnog budžeta drukčija od procedure finansijskih isplata Elektroprivrede, za to nam je bilo potrebno dodatnih 20 dana kako bi bio donesen program i usvojen na Vladi, kako bi rudnik Zenica uradio proceduralne predradnje te kako bismo na kraju isplatili ove plate. Nažalost, to danas nije prihvatio Sindikat”, kazao je Lakić.

On je zaključio kako se ipak ne zaustavljaju – želja im je i on je optimista da će doći do zakonskog rješenja, da će rudari dobiti plate.

“Nadam se rješenjima vrlo brzo”, zaključio je on.

V. d. direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić kazao je kako je prvi problem koji je detektovala nova uprava Elektroprivrede bila izuzetno smanjena proizvodnja u rudnicima te da je uprava, uz podršku Ministarstva energije, rudarstva i industrije, uložila maksimum napora i dala 75 miliona KM pozajmica rudnicima u okviru koncerna Eelektroprivrede, od čega je 41 milion KM završio u Rudniku Zenica u posljednjih pet mjeseci.

“U posljednjih pet mjeseci, u Rudniku Zenica je prihod bio tri miliona, a same plate su ‘težile’ 10,1 milion. Uprkos svim tim činjenicama, dok smo imali finansijske i zakonske okvire, pomagali smo zeničkom rudniku, ali nažalost, u ovom trenutnku Elektroprivreda nije, prvenstveno u finansijskoj a ni u zakonskoj mogućnosti, da nađemo rješeneje za ove dvije plate”, dodao je Buljubašiš.

(Vijesti.ba)

Exit mobile version