Site iconNEON Televizija

Okusi Bosne: Bosanska musaka

Bosanska-musaka-629x395

Već ste isprobali mnoge recepte iz naše serije o okusima Bosne, okusima koji sežu od orijentalnih do srednje-europskih. Kako smo već pisali, često mjesto u bosanskoj kuhinji zauzimaju namirnice poput paradajza, tikvica ili patlidžana. U receptu za bosansku musaku koji nam donosi kuhar.pro upravo su paradajz i patlidžan glavni sastojci.

Sastojci:

 

Priprema:

Patlidžane narežite na uzdužne šnite, a paradajz na šnite debljine oko pola centimetra. Lagano ih propirjajte na ulju te posolite. Na tri supene kašičice ulja propirjajte sitno narezani luk i dodajte mljeveno meso, mješavinu začina i biber. Mljeveno meso pirjajte dodajući pomalo vode oko 15 do 20 minuta.

Vatrostalnu posudu premažite ostatkom ulja, na dno poredajte sloj patlidžana, zatim sloj paradajza po kojima će te posuti dio krušnih mrvica te na kraju sloj mljevenog mesa. Slažite sastojke u slojevima istim redoslijedom, a zadnji sloj neka vam budu patlidžani.

Musaku pecite na temperaturi od 220 stupnjeva otprilike 20 minuta i poslužite, tipično za bosansku kuhinju, uz kiselo vrhnje.

Exit mobile version