Site iconNEON Televizija

Održali “suđenje” Kur'anu: Pozirali kraj plamena zapaljenog Kur'ana

Kontroverzni svećenik evangelističke crkve sa Floride Terry Jones koji je ranije najavljivao kako će javno spaliti svetu muslimansku knjigu Kur'an, te zbog toga bio oštro kritikovan, učinio je ono što je i naumio.
Spaljivanje “knjige koja je kriva za zločine” je održano u maloj floridskoj crkvi.

Terry Jones i Wayne Sapp
Terry Jones i Wayne Sapp

Pastor Wayne Sapp je izvršio spaljivanje, pod nadgledanjem Terryja Jonesa, koji je u septembru prošle godine najavljivao javno spaljivanje Kur'ana na godišnjicu terorističkih napada 11. septembra u New Yorku.

Od svoje nakane je tada odustao zbog velikog pritiska javnosti, ali i samog predsjednika SAD-a Baracka Obame i državne sekretarke Hillary Clinton.

Nedjeljno spaljivanje (20. marta) je održano kao proces suđenja knjizi koja je prvo proglašena krivom, a zatim je “pogubljena”. Proces odlučivanja porote trajao je svega osam minuta, a potom je knjiga polivena kerozinom, stavljena u metalnu posudu na centar crkve, a zatim upaljena upaljačem za roštilj.

Knjiga je gorjela 10-tak minuta dok su prisutni pozirali uz ovaj prizor. Iako je ovaj događaj bio otvoren za javnost, činu spaljivanja prisustvovalo je samo 30-tak ljudi, dok su ostali stanovnici Floride ignorisali Jonesov čin.

Jones je kazao kako je muslimanima dao priliku da odbranu svoju knjigu, ali da nije dobio nikakav odgovor. Kazao je kako nije moguće imati pravo suđenje ukoliko poslije njega ne uslijedi prava kazna.

Jadwiga Schatz koja je došla dati podršku Jonesu izrazila je svoju zabrinutost zbog širenja islama u Evropi. “Mrzim te ljude, oni su poput čudovišta”, kazala je ona.

Jones je kazao kako smatra da je događaj i čin spaljivanja uspio. “Ovakvo iskustvo možete doživjeti samo jednom u životu”, kazao je svećenik, javlja AFP.

Exit mobile version