Kakav će okus imati hrana ovisi o tome kako percipiramo namjere čovjeka koji ju je spremao, a isto se odnosi i na bol te zadovoljstvo, otkriva američko istraživanje
Ako ste uvjereni da ništa ne prija bolje nego pita od jabuke koju je napravila vaša mama, vjerojatno ste u pravu. Hrana, u čiju je pripremu kuhar uložio trud i nježnost, zaista ima bolji okus, otkriva studija Sveučilišta Maryland. Znanstvenici su proučavali na koji način ljudi reagiraju na bol, zadovoljstvo i hranu.
Kakav će okus jelo ostaviti ovisi o tome kako percipiramo ljude koji su ga pripremili. Zato ako vas oduševljava kulinarsko umijeće obitelji i prijatelja, to govori o dubini veze s njima, tvrde znanstvenici.
Ljudi kojima su krv vadile namrgođene medicinske sestre osjetili su više boli nego oni kojima su isto radile simpatične sestre. Oni kojima su pomagali članovi obitelji i prijatelji osjećali su se dobro, ako su mislili da to rade s oduševljenjem. Na sličan su način reagirali i oni koji su jeli ručak za koji su smatrali kako ga je kuhar spremio s ljubavlju, potvrđuje istraživanje.
– Način na koji tumačimo namjere određenih ljudi mijenja naše fizičke osjete. Dobre namjere mogu ublažiti bol i povećati zadovoljstvo, a zbog njih je i ručak ima bolji okus. Čini se da koristimo tuđe namjere kako bi nas vodile kroz osnovno fizičko iskustvo – tvrdi profesor Kurt Gray.
Nije ni čudno što prehrambeni divovi u svojim reklamnim kampanjama koriste ljubazne starije bake i nasmijane mama, jer misle da će na taj način povećati uživanje u hrani, a samim time i privući više kupaca. Tako bi dobre namjere trebale dovesti do većeg užitka, a zle do lošeg raspoloženja, dodaje Gray.