Site iconNEON Televizija

Obilježavanje godišnjice Bitke na Bijeljevcu, položeno cvijeće na spomen ploči

Bitka na Bijeljevcu je trajala od 2. maja do 25. maja 1992. godine, jedna je od najznačajnijih bitaka u proteklom odbrambenom-oslobodilačkom ratu 1992 – 1995.

U znak sjećanja na Bitku na Bijeljevcu mjesna zajednica Miljanovci je upravo 17. maj izabrala za Dan MZ Miljanovci, koji se obilježava nizom aktivnosti.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na spomen ploči na Bijeljevcu.

Na spomen ploči na Bijeljevcu je položeno cvijeće, a na tom mjestu su 1992. godine hrabri pripadnici TO i Armije RBiH zaustavili agresora i JNA spriječivši njihov prolaz prema Tuzli.

Predstavnici Općine Kalesija, MZ Miljanovci, predstavnici boračkih organizacija i udruženja, političkih stranaka i partija, porodice, prijatelji, građani Kalesije odali su počast poginulim borcima učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen ploči na Bijeljevcu.

U Domu kulture je upriličena svečana sjednica Vijeća MZ Miljanovci.

Nakon što je srpski agresor u aprilu i početkom maja 1992. godine zauzeo mnoge gradove: Foča, Višegrad, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Bijeljina, na kratko vrijeme je zauzeo i Kalesiju, cilj mu je bio da se spoji sa svojim snagama u Tuzli i dalje da se izvrši spajanje prema Ozrenu.
Planove agresorima poremetili su kalesijski branitelji koji su zastavili neprijatelja na Bijeljevcu u Miljanovcima. Dalje se nije moglo iako su na svaki način pokušavali da probiju liniju na Bijeljevcu. Dovodili su specijalce iz Niša, Užica i Valjeva, ali branitelji sa Bijeljevca nisu uzmicali.

Najžešći napad bio je 17. maja 1992. godine. I on je odbijen. 17. maja 1992. godine agresor je zaustavljen u Miljanovcima.

Exit mobile version