Kalesija

Naučnici napravili zdravu čokoladu sa voćnim sokom

Sjajne vijesti za čokoljupce!

Naučnici su izumili nemasnu čokoladu. Naime, umjesto masnoće dodali su voćni sok.
Zdrava alternativa omiljene namirnice ima 50 posto manje masnoća, tvrde hemičari sa Univerziteta Warwick. Oni tvrde da čokolada sa voćnim sokom neće izgubiti na finoći, a njen okus su usavršavali mjesecima.

Svi vole čokoladu, ali nažalost ona je puna masnoća. Ipak, masnoće su te koje joj daju dobar okus za kojim ljudi žude i zbog kojeg se tako neodoljivo topi u ustima. Našli smo način da zadržimo sve ono što čokoladu čini čokoladom“, kaže vodeći autor studije Stefan Bon.

Dodaje da je studija Univerziteta Warwick samo početak pravljenja zdravije varijante čokolade. “Napravili smo osnovu za novu tehniku proizvodnje. Sada se nadamo da će prehrambena industrija iskoristiti naše metode i početi proizvoditi ukusnu, nemasnu čokoladu”, kazao je Ban, a prenosi Daily Mail.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Stanje na putevima: Upozorenje na učestale odrone

Servisne informacije iz Kalesije (15.3.2025.)

Amira Medunjanin 8.maja u Živinicama

Tuzlanski kanton dio evropskog dijaloga o budućnosti regionalnog razv …

Donijeta odluka o pokretanju aktivnosti na rekonstrukciji puta Hrasno …

CLOSE
CLOSE