Site iconNEON Televizija

Napad pasa lutalice na ovce sve češći: Samiru Fejziću nanijeli štetu oko 5.000 KM

Samiru Fejziću iz živiničkog naselja Repuh psi lutalice u pet dana nanijeli su štetu od ukupno 20 ovaca i janjadi.

Prvi put napad pasa lutalica desio se u subotu, 3. februara, u noćnim satima, kada su udavili 6 i povrijedili 4 ovce.

Drugi napad desio se u utorak, 6. februara, kada psi lutalice dave još 3 i povrijeđuju 7 ovaca, čiji je opstanak upitan zbog psećih ugriza.

Domaćina Samira Fejzića smo kontaktirali i kazao je da su na teren izašli policijski službenici, kao i radnici veterinarske stanice.

“Nije mi jasno kako su uspjeli proći, box je ograđen žicom. Veterinar kaže da je upitno hoće li povrijeđene ovce preživjeti, jer su velike rane. Nije dao nikakve lijekove, jer dešava se da ljudi liječe, pa ne prežive. Ja sam rane zašio običnim koncem, da probam šta uraditi i sačuvati ih u životu”, kaže Samir, koji je potrešen zbog cijele situacije i dodaje da je materijalna šteta oko 5-6 hiljada maraka.

Samiru su i prošle godine psi lutalice napali ovce, koje su bile zatvorene na njivi i tada je udavljeno jedno janje i nije bilo velike štete. Sada u dva navrata, za pet dana, ostao je bez 10 ovaca, s tim da je još 10 povrijeđeno. Ovce su bile smještene u ograđeni box, pa samim tim i vjerovatnoća da će se desiti napad životinja bila je minimalna.

Samir je već jutros poduzeo ozbiljnije mjere i kako kaže ne može dozvoliti da se isti scenario ponovi. Ostalo mu je još ukupno 12 zdravih ovaca, te je već danas počeo sa izgradnjom šupe, kako bi spriječio ponovni napad pasa lutalica.

Obratit će se i nadležnim gradskim službama, zamoliti za pomoć zbog nastale štete.

Porodica Fejzić je prava domaćinska porodica, koja vrijedno radi, privređuje i bori se za bolje. Samir je zaposlen u šumarstvu, ali zbog male plate, kako kaže, bavljenje poljoprivredom i ovčarstvom postalo mu je uglavnom primarni izvor prihoda. Ovce inače prodaje u kurbane, a ove godine upitno je da li će imati nešto za prodati.

Exit mobile version