Site iconNEON Televizija

Najstariji aktivni liječnik (101) otkrio kako svoj mozak održava vitalnim

Dr. Howard Tucker, neurolog iz Clevelanda, nositelj je titule “Najstarijeg aktivnog liječnika” prema Guinnessovoj knjizi rekorda.

“Prakticiram medicinu i neurologiju već više od sedam desetljeća. S obzirom na svoju dob (101), često me pitaju kako održavam oštrinu uma”, kazao je Tucker.

Kako starimo, naše sposobnosti mentalne obrade mogu se promijeniti. Neki dijelovi mozga mogu se smanjiti, komunikacija između neurona može postati manje učinkovita, a, također, protok krvi može se smanjiti. Međutim, kako bi prosperirao, naš um treba konstantnu aktivnost, a određene aktivnosti mogu održati oštrinu uma čak i dok starimo.

“Postoji jedan princip kojeg se pridržavam, a koji svatko može primijeniti: Održavajte um ‘angažiranim’ kroz radne, društvene i zabavne aktivnosti”, pojasnio je dr. Howard Tucker. “Ja koristim tri dnevna rituala kako bih poticao zdravlje svog mozga”, dodao je, piše Times of India.

Kako održati um oštrim?

Istraživanja ukazuju na povezanost između umirovljenja i povećanog kognitivnog opadanja. Zato dr. Tucker i njegova supruga i dalje aktivno rade. “Moja supruga Sara, s kojom sam u braku već 66 godina, također se i dalje bavi psihoterapijom i psihijatrijom u dobi od 89 godina”, otkrio je.

“Moj posao zahtijeva da redovito pregledavam mnoge medicinske teme i razmišljam o problemima. Držati se u toku s najnovijim napretkom u području neurologije održava moj mozak aktivnim”, dodao je.

Osim rada, i druge aktivnosti doprinose stimulaciji uma. Volontiranje, bavljenje hobijima i učenje novih vještina drže dr. Tuckerov um mentalno angažiranim. “Primjerice, u svojim ranim šezdesetima upisao sam pravni fakultet koji sam pohađao noću, nakon svog punog radnog dana u medicini. Položio sam ispit za odvjetnika u saveznoj državi Ohio sa 67 godina”, otkriva.

Prema istraživanjima, jaki društveni odnosi mogu pomoći u očuvanju memorije i kognitivnih funkcija.

“Nažalost, u mojim godinama, mnogi od mojih najbližih prijatelja, članova obitelji i kolega su preminuli. No, sretan sam što sam putem svog posla stvorio veze s mlađim kolegama”, istaknuo je. “Sara i ja također redovito večeramo s ljudima iz naše zajednice, što nam omogućava druženje i održavanje društvenih veza”, dodao je.

Najmanje dva puta tjedno večeraju sa svojom kćeri i zetom te sa sinom i njegovom suprugom. Također vole istraživati nove restorane sa svojim prijateljima i kolegama.

No, osim društvenih aktivnosti, postoji i radost čitanja radi sama čitanja.

“Kada ne proučavam najnovija dostignuća i tretmane u neurologiji, volim čitati biografije i detektivske priče”, kazao je dr. Tucker. “Potpuno uroniti u dobru knjigu, bilo fikciju ili stvarnost, zahtijeva da mozak obradi obilje novih informacija. Vjerujem da je to ključno za očuvanje oštrine uma”, dodao je.

Exit mobile version