Kalesija -7°

Načelnik Muratović: Pečaćenje naše pijace je atak na Živinice


Nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, zbog neispunjavanja minimalnih tehničkih uslova, zapečatila Gradsku pijacu u Živinicama, održan je sastanak sa općinskim načelnikom Hasanom Muratovićem, predstavnicima trgovaca, inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i predstavnicima JP “Komunalno”.

Ispuniti uvjete

Inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Nedžad Bešić istakao je da pijaca ima problema već 15 godina. Do sada su samo obilazili radnike i vlasnike štandova protiv kojih su podnesene krivične prijave.
– Ovaj nalog je došao iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, a mi smo uradili svoj dio posla. Po zakonu, nema uvjeta za rad jer ne postoje adekvatni štandovi za prodaju tekstila i elektromaterijala.
Pijaca je predviđena samo za prodaju voća, povrća i mliječnih proizvoda. Treba tražiti način da se riješi pijačno-tržni red i ispune svi uvjeti za normalan rad – kazao je Bešić.
Od 13 općina na TK, samo pijace u Tuzli ispunjavaju minimalne tehničke uslove. Načelnik Muratović smatra da je ovo atak na Živinice.

Više instance

– U ovaj problem se pokušava uvući općinski načelnik, koji nema ingerencije da ga riješi jer su nadležne više instance. Problem je proistekao iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Tražimo da se zakon primijeni na sve, jedinstveno i ravnopravno u svim općinama TK. U ponedjeljak ćemo imati vanrednu tematsku sjednicu Općinskog vijeća, na koju će biti pozvan direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove – rekao je Muratović.
Ispred zgrade Općine okupilo se oko 200 pijačnih radnika koji su transparentima izrazili svoje nezadovoljstvo.

Kako vraćati kredite

Amir Hozić, predstavnik pijačnih trgovaca, smatra da su 202 radnika koja rade na pijaci oštećena i da je ugrožena egzistencija njihovih porodica.
– Na pijaci rade demobilisani borci, RVI i ovo se nije smjelo dogoditi, jer svi imaju kredite koje treba vratiti. Radnici su spremni izaći na ulicu, prodavati po trotoarima i blokirati sve ako se u što kraćem roku ne riješi problem – rekao je Hozić.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE