Site iconNEON Televizija

Može li se vjerovati Schmidtovom obećanju: I prije pet dana Nikšiću je rekao isto što i danas

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić danas je razgovarao sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Kako je istakao Nikšić Schmidt mu je nagovijestio da neće nametati izmjene Izbornog zakona. Ipak, sličan razgovor su obavili prije pet dana, i isto je obećano ali nije ispunjeno.

Nikšić je danas kazao da je u prisustvu svojih najbližih saradnika obavio telefonski razgovor sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Predsjednik SDP-a je iskazao zahvalanost Schmidtu na izuzetno konstruktivnom razgovoru, razmjeni argumenata i opredjeljenju da uvaži drugačije stavove.

“Jako sam zadovoljan da je u razgovoru nagovijestio kako trenutno neće doći do nametanja novih izbornih pravila, a da će se o izmjenama Izbornog zakona BiH razgovarati nakon izbora. Drago mi je da je g. Schmidt uvidio da je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH u ovom trenutku kontraproduktivno”, kazao je Nikšić.

Međutim, samo prije pet dana Schmidt je po svjedočenju Nikšića obećao da neće mijenjati Izborni zakon u ovom izbornom ciklusu, ali se predomislio već sutradan.

“Smatram važnim za naglasiti da visoki predstavnik nije najavio mijenjanje izbornog procesa u tekućem ciklusu, ali je naglasio važnost zaštite integriteta izbornog procesa, onemogućenja manipuliranja voljom birača i sprečavanja blokada konstituiranja vlasti nakon izbora”, rekao je Nikšić 20. jula.

Uzevši sve ovo u obzir, shvatljiva je skepsa prema posljednjim Schmidtovim najavama, kao i poziv zvaničnika građanima da na proteste ipak dođu u što većem broju.

klix.ba

Exit mobile version