Kalesija 18°

More zamijenili Miljackom: Galebovi postaju “domaćini” u Sarajevu

Jedna od zanimljivosti u Sarajevu posljednjih godina postali su galebovi kojih se pojavljuje u sve većem broju, a sada se na rijeci Miljacki mogu primijetiti i mladunčad ovih ptica.

(Foto: I. Š./Klix.ba)

Dr. Dražen Kotrošan, predsjednik ornitološkog društva “Naše ptice” za Klix.ba je pojasnio zašto se galebovi sele u Sarajevo.

On kaže da su galebovi, više vrsta (najčešći su bili riječni i klaukavac), na području Sarajeva uglavnom bili prisutni tokom zima ili na preletu.

Galeb klaukavac se prije nekih šest-sedam godina počeo pojavljivati tokom cijele godine i vjerovatno da danas i gnijezde. Tome ide u prilog mlade jedinke koje su smeđkaste za razliku od odraslih koji su sivo bijeli sa jakim žutim kljunom i crvenom pjegom na njemu.

Postoji riječna vrsta galebova, poput Larus ridibundus, koji obično obitavaju u gradovima poput Sarajeva. Ova vrsta, galeb klaukavac (Larus michahelis) prije je bio samo na preletu kod nas za vrijeme jakih zima kada bi tražio dodatnu ishranu. Smatrao se mediteranskim elementom, ali već niz godina je prisutan tokom cijele godine u Sarajevu. Velika populacija je prisutna i oko Mostara.

Kotrošan navodi da još nema pouzdanih dokaza u vidu gnijezda ali je velika vjerovatnoća da se ovi galebovi gnijezde u Sarajevu. Gdje tačno, još uvijek je teško reći.

Kaže da je u ovom trenutku teško dati precizne razloge zbog čega se ova vrsta galebova doselila u Sarajevo.

“Vjerovatno utjecaja imaju klimatske promjene. S druge strane, populacija ove vrste se naglo povećala zadnjih godina u BiH, a pošto je vrlo adaptivna na čovjeka i uvjete koji vladaju u gradu izvori za preživljavanje su im pogodni. Posebno se to odnosi na ishranu pošto su brojni na smetljištima kojima Sarajevo nažalost obiluje”, pojasnio je Kotrošan.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  Od medene za goste do torti za sve prilike: Torte Amine Kulanić iz Vu …

  CLOSE
  CLOSE