Kalesija -1°

Mirelini sirevi oduševili kupce: U njenoj kuhinji za prodaju se može naći od pogače do suhog sira

Prije pet godina Mirela Musić iz jednog sela općine Gračanica počela je praviti sireve. Gledajući fotografije čini se da to radi cijeli život, ali naša sagovornica kaže je pravljenje proizvoda od mlijeka mliječnih usavršila prije dvije godine.

Gledajući preko interneta i po raznim američkim grupama sam dosta toga naučila. Najinteresantniji mi je bio sir u obliku pletenice. Željela sam i ja to isprobati pa sada kada sam savladala tehnike svi misle da je pletenica od tijesta. Svi žele na tanjiru vidjeti nešto lijepo a pritom i ukusno kada probaju pa zato obraćam pažnju na obje komponente” kaže Mirela za portal NEON Televizije.

Mirela je posljednjih godina mnogo pažnje posvetila pravljenju domaće hrane, što je u stvari jačanje agro turizma koji je sve popularniji. Tako u njenoj kuhinji se priprema domaća pogača, hljeb, sir sa fafaronama, mozzarela, suhi sir, domaći maslac, domaći kefir, pite…Jednostavno rečeno ono što ljudi traže.

Kod vrijednih domaćica u zmnici se mogu pronaći domaći sokovi pripremljeni od raznog voća. Tako je i kod Mirele. Ne pušta da voćke propadnu te priprema sokove i salate. Kupce za svoje proizvode svakako da ima.

Ma kako kažu ja to prodam na kućnom pragu. Vjerne kupce imam u komšiluku . Najviše kupuju vareni sir i kajmak za presnac. Suhi sir sušim na jednom starom buretu i taj miris me tako vrati u djetinjstvo. Nadam se da je tako i mojim kupcima a vjerujem da jeste jer kada jednom kupe neki proizvod koji pripremam stalno se vraćaju. To je ono što mi zaista daje vjetar u leđa” dodaje ova vrijedna domaćica koja svojim trudom i radom želi doprinijeti kućnom budžetu.

Kako napočetku napisasmo Mirela se trudila iskoristiti dobrobiti interneta i društvenih mreža te naučiti nešto novo. Međutim dobre temelje je ponijela od kuće. Njena mama se trudila naučiti je da radi “svojim rukama” a i sama još uvijek slobodno vrijeme koristi za pravljenje rukotvorina. Ima 64 godine i plete pape, a naša sagovornica se trudi iste prodati putem svog Facebook profila.

Svaki period godine Mirala se trudi iskoristiti pa tako i sije vrt, ima nešto stoke. Kaže da želi iskoristiti prednosti koje selo pruža te obezbijediti zdravu hranu kako za svoju porodicu tako i one koji žele istu kupiti. Nije joj teško posebno praviti sireve jer to posebno voli.

Ništa ljepše u ova prohladna jesenska jutra od domaće pogače i kiselog sira sa domaćim parikama.

.Jede vam se? I nama 🙂

Projekat pisanja članka podržala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Najbolji rezultat u tri kategorije za Kalesijca Bakira Musića i brojn …

  Održana Izvještajna konferencija mladih Crvenog križa općine Kales …

  BKC Kalesija: U petak tribina „Palestina – ispit čovječanstva“

  Putevi u BiH: U višim planinskim predjelima mjestimično zaleđen ko …

  Servisne informacije iz Živinica (11. 12. 2023.)

  CLOSE
  CLOSE