06.dec.2024
Na stranici Bosnska jela mnogo je slastica koje privlače pažnju. Predivne fotografije i pozitivni komentari dokazuju da se radi o jelima pripremljenih sa posebnom pažnjom. Sve objavljeno priprema Mersiha koja nam je dala dozvolu za objavu istih. Ovog puta, u rubrici Recepti donosimo recep za čokoldno-medenu kesten tortu.
Sastojci-Kore
2 jaja
2 velike kašike meda
150g šećera
100g putera
50 g kakao
Sve izmiješati. Kad prokuha dodati kaškicu sode bikarbone. U ohlađeno dodati brašno oko 400 do 500 g. Postepeno dodavati. Podijeliti na 10 loptica. Svaku razviti. Peći na 190°C oko 7 min
Fil
4 žumanca
150 g šećera umututi pjenasto. Dodati oko 20 g kakao.Gustina oko 65 g i sve u mlijeku [100ml] izmijesati da nema grudvica.U 600 ml mlijeka kad provrije dodati ove sastojke i umijesati kao puding. Dodati 200g čokolade i 120g putera u vruće. Ohladiti. Izmiksati. U ohleđeno dodati 400ml vrhnja za slag Sve izmiksati
Drugi fil
kesten pire 500 g
Filovati tortu na način;Kora-1 fil;Kora-kesten pire-fil. I tako dok ne utrošite sve. Glazura staklena ili ganas.Od ostatataka napraviti mrvice i obložiti tortu ili po želji ukrasite.