Site iconNEON Televizija

Međunarodni dan podizanja svjesnosti o opasnosti od mina: Prioritet za deminiranje u 2024. godini u Kalesiji Kazin tuk u Sprečkom polju

Danas se obilježava Međunarodni dan podizanja svjesnosti o opasnosti od minsko eksplozivnih sredstava. U našoj zemlji je i dalje ugroženo 500.000 ljudi zbog postojanja minske opasnosti.

Nažalost, i 28 godina nakon završetka rata, još uvijek dolazi do minskih nesreća u kojima stradaju naši sugrađani. U 2023. godini, jedno lice je prilikom ulaska u minski obilježeno područje u Dobojskoj opštini, izgubilo život i to prilikom sakupljanja sekunardnih sirovina. Do sada su u Bosni i Hercegovini stradale 1782 osobe, od čega 625 smrtno. Veličina sumnjive opasne površine u Bosni i Hercegovini iznosi 838,29 km2 ili 1,63% u odnosu na ukupnu površinu Bosne i Hercegovine. Bez mina nije ni općina Kalesija, a proteklih godina radilo se na uklanjanju mina sa određenih površina.

Za područje općine Kalesija od strane BH MAC-a izvršeno je sistemsko izviđanje teritorije i tom prilikom izvršeno je obilježavanje svih sumnjivih površina na NUS i MES. Ovim načinom na području općine Kalesija izvršeno je čišćenje teritorije od minsko eksplozivnih sredstava po projektima Kalesija, Lisača 1, šumsko poljoprivredno zemljište metodom rada tehničko izviđanje u ukupnoj površini 80.969,63 m2 na području mjesnih zajednica Seljublje i Hrasno Donje. Najznačajniji projekti deminiranja bili su u mjesnim zajednicama Kalesija Centar i Gojčin po projektu “MSP, Gojčin-Vis” čime je očišćena površina od 2.333.000 m2. Pripadnici FUCZ-e su izvršili deminiranje 139.435 m2 na lokalitetu Lisača. U toku su radovi na deminiranju na lokaciji mjesne zajednice Seljublje koje provode Oružane snage BiH površine deminerskog zadatka 1.350.000 m2.

Prioritet za deminiranje na području općine Kalesija u 2024. godini Kazin tuk u Sprečkom polju, u Memićima.

U 2023. godini sumnjiva opasna površina je smanjena za 31,99 km2, dok je pronađeno i uništeno 814 mina, 484 neeksplodiranih ubojitih sredstava i 194 komada kasetne municije. Procjenjuje se da preostali broj očekivanih mina u BiH iznosi 170.657.

Prema novoodobrenom roku u skladu sa Konvencijom o zabrani protivpješadijskih mina, predviđeno je da naša zemlji bude očišćena od mina do 2027. godine. Međutim, prema praćenju dosadašnje dinamike realizacije i aktivnosti na reviziji važeće Strategije protivminskog djelovanja, sasvim je izvjesno da će doći do produženja navedenog roka.

Enis Horozović, v.d. Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH naglašava da jedino dobra politička volja i efikasna koordinacija može voditi ka pronalaženju adekvatnih rješenja i konačnoj eliminaciji zaostalih minsko eksplozivnih sredstava.  

Ovogodišnje aktivnosti obilježavanja 4. aprila uključuju početak kampanje “Da li ste svjesni” koju realizuje Centar za uklanjanje mina u BiH i nevladina organizacija MAG, sa ciljem da se putem društvenih mreža distribuiraju poruke i materijali koji upozoravaju na minsku opasnost i na taj način spriječe minske nesreće.

Exit mobile version