Site iconNEON Televizija

Mališani iz vrtića “Vezeni most” obilježili Dan planete Zemlje

Prigodnim recitacijama, pjesmicama, porukama te sadnjom čempresa u vrtiću “Vezeni most” Kalesija obilježen je Dan planete Zemlje. Aktivnosti obilježavanja Dana planete realizovane su u saradnji sa Udruženjem “Eko zeleni” Kalesija. Predsjednik Udruženja Muhamed Omerović objasnio je mališanima koliko je važno čuvati okolinu, koliko je drveće i cvijeće važno za zdravlje ljudi. Mališani su također pokazali veliko znanje te su na mnoga pitanja brzo i tačno odgovarali.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila svake godine u cilju podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja  za njegovu zaštitu. Iako je ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi put predstavljena 1969. godine, službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dugoročni program za promoviranje održivog razvoja. Danas se obilježava u 190 zemalja svijeta, uz značajan angažman udruženja za zaštitu okoliša i prirode.

Profesor Omerović povodom obilježavanja pomenutog, značajnog datuma uručio je i certifikate, a iz vrtića “Vezeni most” u znak zahvalnosti profesoru uručili su prigodan poklon.

Exit mobile version