Site iconNEON Televizija

Lamija se nakon 30 godina vratila iz Nizozemske i napravila ergelu u Fojnici

Lamija Džigal-Bektešević imala je devet godina kada je iz Fojnice zbog ratnih zbivanja otišla u Nizozemsku, gdje je živjela skoro 30 godina. Tu se školovala i stekla zvanja holističkog terapeuta i menadžerice u turizmu.

Prije tri godine, 2021. vratiće se u Fojnicu te nadomak svog grada u mjestu Malkoč/Lučice kupiti zemlju na kojoj će kasnije napraviti ergelu Fojnica. Odlučila se za Malkoč jer je kao dijete tu često dolazila s roditeljima, a riječ je o mjestu koje nazivaju pluća Fojnice.

Kad govori o povratku u BiH razlozi su za ovu mladu ženu jednostavni, ljubav prema njenom kraju i prirodi, iako kaže da danas tu prirodu narušavaju paneli buduće solarne elektrane.

– Priroda se ugrožava putem panela/kvadova i hemikalija koje se koriste za poljoprivredu – kaže Džigal-Bektešević u razgovoru za Fenu, istaknuvši da je jako bitno imati sadržaj koji ne šteti nego doprinosi prirodnim ljepotama Fojnice.

Povratak prirodi njen je san koji želi da ostvari i tako što će svom kraju da ponudi raznovrsne projekte. Jedan od njih je očuvanje bosanskog brdskog konja te stvaranje ergele Fojnica.

– Kad sam se vratila iz Holandije imala sam veliku želju da imam konje. Tako sam se posvetila bosanskom brdskom konju, našoj autohtonoj pasmini koju sam počela uzgajati sa velikom ljubavlju – kaže Lamija Džigal-Bektešević govoreći o nastanku ergele.

Ona ističe da se bosanski brdski konj, kojeg je počela uzgajati i trenirati, dosta upotrebljava za kola, fijakere. Tako je došla i na ideju o samofinsiranju, jer je držanje konja ipak skup hobi.

– Zato smo napravili jednu prelijepu turističku ponudu. Ergela Fojnica nudi turu kolima koje vuku konji od Vladića vrha do Slapova Kozice. Putujemo kolima, sa bosanskim brdskim konjima što vas vraća u prošlost – podvukla je, dodavši da se na ovaj način finansira i projekt očuvanja bosanskog brdskog konja. Na slapovima Kozice, navodi  ona, gostima će se prirediti i posluženje, piknik u prirodi te usluge vodiča.

S ovom turističkom turom Fojnica, koja uz sve svoje znamenitosti i prirodne ljepote ima dosta toga da ponudi, dobila je i nešto novo.

Tura fijakerom po Fojnici

U budućnosti, nada se, možda će biti prilike da se napravi i tura fijakerom po Fojnici.

Kao holistički terapeut i menadžerica u turizmu Lamija Džigal-Bektešević želi upotrijebiti svoje znanje i za druge projekte. Ideja je da naredne godine ponudi terapiju s konjima, specijaliziranu za djecu.Također skreće pažnju i na značaj zdrave ishrane te navodi da će uz pomoć konja koje će koristiti za oranje proizvoditi i organski hranu.

Govoreći o ulozi konja u terapiji, Džigal-Bektešević ističe da joj je činjenica da je u izbjeglištvu bila blizu ergele, te da se redovno “družila” s konjima puno pomoglo da prevaziđe da je u tuđini, da je izbjeglica.

– Samo boraviti s konjima, družiti se s njima, plesti im pletenice dovoljno je da se dijete smiri – smatra Džigal-Bektešević, uz nadu da će u saradnji sa Konjičkim klubom BiH terapijsko jahanje dovesti do evropskog standarda.

– Započela sam komunikaciju sa Savezom konjičkih organizacija BiH. Cilj mi je da pored terapijskog jahanja za djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju zajedno sa Konjičkim klubom Vilenjak iz Visokog, pružim toj djeci priliku da se takmiče u parajahanju – podvukla je u razgovoru za Fenu Lamija Džigal-Bektešević, žena koja želi da sačuva bosanskog brdskog konja, ali i da drugima, prije svega djeci, pruži najbolje od sebe i svog znanja.

Lamiji Džigal-Bektešević u ostvarenju njenog sna pomaže i Belma Hadžikadunić-Blitović, jedna od rijetkih žena u BiH koja i trenira konje i vozi konjska kola i fijakere.

Govoreći o radu u ergeli Fojnica, Hadžikadunić-Blitović ističe da joj je zadovoljstvo što ima priliku da radi s jednom ženom, koja je poduzetnica i puna ideja. Kada je riječ o radu s konjima, ističe da za to treba puno snage, volje i ljubavi.

Exit mobile version