Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamin A, vitamine B1 i B2, vitamin C, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo te cink. Ovo ukusno voće je idealno za čišćenje organizma pa ne čudi da je dopušteno i u mnogim dijetama. A ako ste i vi među onima koji prije nego krenu jesti, lubenicu pedantno očiste od košpica, možda ćete dobro razmisliti o promjeni te navike jer su neka istraživanja pokazala kako su košpice lubenice jako dobre za zdravlje, piše T-portal.
Ipak, ovdje treba naglasiti kako je bitno da se košpice jedu same za sebe, kako biste dobili najbolje sastojke: proteine vitamin B, magnezij i zdrave masne kiseline. U nešto više od 20 grama košpica ima čak 10 grama proteina, a ovi su sastojci bitni za zdravu razinu holesterola, djeluju protuupalno i općenito čuvaju zdravlje srca. Bitno je odabrati košpice koje nisu proklijale jer čim košpice počnu klijati, nestaju spojevi koji otežavaju apsorpciju hranjivih tvari u organizmu.
Košpice su bogate i magnezijem: esencijalnim mineralom koji je bitan za pravilan rad metabolizma. Košpice lubenice svidjet će se svima onima koji vole grickati npr. sjemenke suncokreta kojima su i okusom vrlo slične, a možete ih čak i ispržiti na 15-ak minuta na papiru za pečenje u pećnici kako bi bile ukusno hrskave. I dobili ste zdravu grickalicu savršenu i za one koje vode računa o dnevnom unosu kalorija jer u oko 25 g košpica nalazi se oko 155 kalorija.
(Tuzlanski.ba)