Site iconNEON Televizija

Kineski hljebčići sa mladim lukom

Hrskavi , a ipak mekani hljebčići. Kineska peciva možete naći u puno oblika i varijacija a ovo je jedan od njih.

Sastojci

4 osobe

  • Tijesto:
  • 500g brašna/glatkog
  • 2 kašike germe
  • 2 kašike praška za pecivo
  • 290ml tople vode
  • Nadjev:
  • 8 kom mladog luka
  • 120g šunke
  • 4žlice ulja
  • 1žlica sezama
  • Ostalo:
  • 235ml vode
  • ulje po potrebi

Napravite tijesto:

U dublju posudu stavite sve suhe sastojke pa zajedno promiješajte. Dodajte toplu vodu, zamijesite tijesto da bude fino glatko. Pustite da se na toplom diže dok se  ne udvostruči. Za to vrijeme nasjeckajte mladi luk na sitno. Nasjeckajte i šunku. Na malo zagrijanog ulja prepržite šunku kratko da se zapeče, izvadite je pa na istoj masnoći prepržite kratko sezam. Pustite da se sve ohladi. Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte na veličinu odprilike 40x30cm.

Po tijestu pospite polovicu smjese mladog luka, sezama i šunke,l agano posolite. Zarolajte tijesto usko počevši od duže strane. Tijesto narežite na odprilike sedam hljebčića. Svaki hljebčić kineskim štapićima pritisnite na polovice kao na slici. Pustite prije pečenja jos 15 min.da odmore. Za to vrijeme napravite sljedeću turu.

Zagrijte tavu ili lonac neprijanjajućeg dna/teflon. Stavite malo ulja. Složite hljebčiće kad zacvrče, podlijte vodom/1/2 cup-130ml, poklopite, kad zapari, smanjite vatru na pola ili čak malo manje i pustite da se poklopljeni pare 12 min. Pogledajte koji put ako vam je izvrilo puno vode a kuhanje nije pri kraju slobodno dodajte još malo vode. Nakon 12 min.odklopite, pustite da voda ispari, dolijte još malo ulja pa pustite da se peku dok ne uhvate finu hrskavu koru samo na donjoj strani, kao na slici. Hljebčić mora ostati skroz bijeli.

 

Exit mobile version