Kalesija

Kao dječak Vahid je raspuste provodio na planini čuvajući ovce: Sa stadom trenutno u Kozarskoj Dubici

Novembar je mjesec. Predposljednji u godini. Hladan, iako kalendarski nije nastupila zima. Već smo imali priliku da kad ujutro pogledamo kroz prozor vidimo da je sve “zabijelilo” zbog mraza. Pa zbog tog prizora ostali bismo u kući još koji sat dok ne otopli. Dok o tome razmišljamo, ima onih koji se zbog prirode posla bude u improvizovanim skrovištima na poljanama. A ono što grije srce jeste odgovor jednog osamnaestogodišnjeg pastira. Odgovor pun optimizma i pozitive. Osim riječi da jutra još uvijek nisu toliko hladna u odgovoru se zaista krije mnogo ljubavi prema životu i onome što radi.

Nije teško kada nešto voliš i hoćes tako i ovaj posao“.

Rubanović Vahid iz Duba kod Travnika još kao dječak preko raspusta sa roditeljima je boravio na planini. Poslije završene škole više se posvetio čuvanju ovaca. Sa još dvojicom kolega sa stadom je trenutno u Kozarskoj Dubici, gdje će ostati do Nove godine. Kući ide svakih petnaest dana.

“Tada ovce vozimo kamionom za Travnik tačnije za selo Dub i kod kuće janjimo ovce u januaru, prodamo ih u krajem marta tako da polovinom aprila idemo za Glamoč gdje proizvodimo poznati vlašićki sir.” kazao je Vahid za portal NEON Televizije.

Iako ima samo osamnaest godina i u dobu je kada većina momaka vrijeme provedi na dosta drugačiji način, Vahid radi odgovoran posao i za mnogo starije osobe. Bez obzira na to odan je i posvećen onome što radi a sudeći po objavama na društvenim mrežama i uživa u onome što radi.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954 KM, prosječna …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  CLOSE
  CLOSE