Kalesija 18°

Kalesijka Adisa Mujanović u kofer prvo spakovala oklagiju, jer bez pite ne može proći dan ni u Sloveniji

Adisa Mujanović iz Rainaca donijela je i u drugu zemlju bh. tradiciju. Ona je nedavno sa porodicom preselila u Sloveniju i započela drugi život, ali kako kaže, sve što je naučila u kući svojih i roditelja supruga njegovat će i u drugoj zemlji.

Nije bilo lahko napustiti dom i otići u drugu državu, započeti novi život, ali se trudi održavati vezu sa porodicom i prijateljima, te kroz kuhanje naših specijalitete nadomjesti nostalgiju za Bosnom i ognjištem.

Miris Bosne se širi i slovenačkim ulicama, zahvaljujući Adisi koja voli kuhati naša tradicionalna jela, a prvo što je spakovala prilikom polaska je oklagija, jer kako kaže bez maslenjaka i pite ne može proći dan.

“Kuhanje je moja velika ljubav. Kuhala sam u Bosni, sada i ovdje. Prvo pakovanje kućnih potrepština za odlazak bila je oklagija, jer znam da bez maslenjaka i pite ne može proći dan, pa šerpe, lonci, tepsije sve to i ovdje ima, ali što kupovati za početak kada se toga ima kod kuće i previše.”, kazala je Adisa za portal NEON Televizije.

Tradicija se neće zaboraviti, ističe, a kako voli kuhati, našim specijalitetima voli počastiti  nove prijatelje, koji su oduševljeni bosanskohercegovačkih jelima.

“Ne damo bosansku tradiciju zaboravu, nikada i nikome. Jednostavno volim kuhati i spremati hranu. Presretna sam kad napravim sirnicu, kupusnu pitu i počastim prijatelje, kao i gazdaricu koja baš voli naše pite.”

Ljubav prema kuhanju rodila se još u ranoj dobi, a od majke je naučila prve kulinarske vještine i pripremu jela.

“Ljubav prema kuhanji sam stekla od svoje majke, nešto od svekrve i podjednako sam im zahvalna na svemu. Savjete sam dobijala i često od drugih žena koje rado podijele recepte, a bome i sama, sve se nauči ako se želi.”

Adisa i njena porodica su daleko od rodne kuće, ali na ovaj način čuvaju ljepotu Bosne i Hercegovine, ono po čemu smo jedinstveni i što je dio našeg identiteta i tradicije.

U toku je priprema zimnice, salata i džem, koji će bar na taj način Bosnu osjetiti u njihovom novom domu.

Adisa je poslala i nekoliko fotografija na kojim je pokazala svoje kulinarsko umijeće.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Oružane snage BiH obilježavaju 18 godina postojanja

  Obavještenje korisnicima prava na novčanu egzistenciju

  Ženska fudbalska reprezentacija BiH danas protiv Slovenije: Na spisku …

  Emina Dervišević dobila Evropsku nagradu u medicini, posvetila je po …

  VIDEO/Održana Centralna rasprava o Nacrtu budžeta: Oko 120 prijedlog …

  CLOSE
  CLOSE