Kalesija 18°

Kalesija: Promocijom knjige „Tuzlanski procesi 70-ih godina XX stoljeća“ počela manifestacija „Dani Povelje 2023“

U utorak, 29. augusta 2023. godine, podjelom afiša o značaju Povelje Kulina bana na kalesijskim ulicama, počela je manifestacija „Dani Povelje 2023“, kojom se obilježava 29. august, jer je upravo tog datuma, 1189. godine, napisana Povelja Kulina bana, najstariji pisani dokument, pisan bosančicom, na narodnom jeziku.

Tim povodom u velikoj sali kalesijskog BKC-a, 29. augusta, u utorak, sa početkom u 19,00 održana je i promocija knjige „TUZLANSKI PROCESI 70-ih GODINA XX STOLJEĆA“ autora Kadrije Hodžića.

O knjizi su govorili prof. dr. Kadrija Hodžić, autor, prof. dr. Edhem Muftić, mr. Munib Efendić i Mihad Sakić. Moderator je bio književnik Fahrudin Sinanović.

Na promociji je rečeno da je autor knjigu Tuzlanski procesi smjestio u kontekst promjena s kojima se suočavala ne samo Tuzla nego čitavo jugoslavensko društvo od 1960-ih godina. Autor je u knjizi detaljno opisao poziciju Pašage Mandžića, njegovu ulogu u historiji Tuzle, montirani politički proces protiv njega i grupe oko njega (Salih Burek i drugi), ali pokazuje i uspon nove generacije tadašnjih tuzlanskih političara koji svoj uspon grade na rušenju Pašaga Mandžića.

– Imao sam potrebu da ispravim nepravdu nanesenu Pašagi Mandžiću, Salihu Bureku i ostalima iz optužene „tuzlanske grupe“. Konačni cilje je da napravim rehabilitaciju Pašage Mandžića i tuzlanske grupe ljudi, koja je bila napravedno osuđena i zatvorena, rekao je, između ostaloga, autor prof. dr. Kadrija Hodžić, bivši premijer TK i aktuelni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Autor se zahvalio svima koji su došli jer i oni sami, svojim prisustvom, učestvuju u rehabilitaciji narodnog heroja Pašage Mandžića.

S obzirom na to da je Pašaga Mandžić 1958. godine bio potpisnik odluke o formiranju Općine Kalesija, na promociji se čula ideja da jedna ulica u Kalesiji dobije ime po Pašagi Mandžiću.

Izdavač knjige je Udruženje za modernu historiju.

Naredni sadržaj u okviru manifestacije „Dani Povelje“ jeste otvaranje izložbe „Berati, fermani, bujuruldije Orijentalne zbirke Arhiva TK“ (5. septembar 2023, utorak, u 17,00 sati).

Predviđeno je još i održavanje tribine o temi „Bosna i Bošnjaci od Kulina bana do današnjih dana“. Uvodničar će biti prof. dr. Sead Selimović. Ova tribina će se održati 7. septembra 2023 (četvrtak), u 17,00 sati.

Organizator manifestacije Dani Povelje je JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, a suorganizator je BZK „Preporod“ Kalesija.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Oružane snage BiH obilježavaju 18 godina postojanja

  Obavještenje korisnicima prava na novčanu egzistenciju

  Ženska fudbalska reprezentacija BiH danas protiv Slovenije: Na spisku …

  Emina Dervišević dobila Evropsku nagradu u medicini, posvetila je po …

  VIDEO/Održana Centralna rasprava o Nacrtu budžeta: Oko 120 prijedlog …

  CLOSE
  CLOSE