Site iconNEON Televizija

“Jeste li spremni za utrku Kalesija-Zvornik i još mnogo toga?”

U narednih pet mjeseci BK “Kalesija” realizuje značajan projekat pod nazivom “Prijateljstvom do zelene zajednice”, koji će se implementirati na području Kalesije i Grada Zvornika.

Cilj projekta je podizanje svijesti građana o važnosti zaštite životne sredine kao i korištenja bicikla kao alternativnog načina prijevoza, ali i motivisati mlađe generacije da se uključe u aktivnosti lokalne zajednice.

Ovo je prilika za međusobno povezivanje mladih iz dva bh. entiteta, oklanjanju barijera između njih, kao izgradnji povjerenja, saradnje i ljepše budućnosti među mladim ljudima.

-Aktivnosti koje su planirane kroz projekat su:
• jednodnevne radionice,
• akcije čišćenja i sadnje novih sadnica,
• online kampanja o važnosti zaštite životne sredine,
• biciklistička tura „Zvornik – Kalesija“.


Kroz radionice na teme važnosti zaštite okoliša, akcije čišćenja i sadnje te kroz jedinstvenu biciklističku utrku Kalesija-Zvornik cilj je pokazati da postoje alternativni načini saradnje među lokalnim zajednicama u našoj zemlji.


-Radionice zainteresirale mlade


BK Kalesija je počeo sa realizacijom aktivnosti u okviru projekta koji se sprovodi u svrhu aktivnijeg i zdravijeg načina života, te saradnje mladih ljudi i lokalnih zajednica.

Radionica je održana sa učenicima III razreda Medicinske škole u Kalesiji, a istoj je prisustvovao i određeni broj učenika iz Sapne.

Pored toga, održana je i druga jednodnevna radionica u JU “Tehničko-školskom centru” Zvornik, na kojoj se govorilo o benefitima korištenja bicikla kao alternativnog načina prijevoza i očuvanja okoliša.

Učenici su kroz interaktivni rad razmijenili iskustva u vezi biciklizma, a radionica je imala pozitivan učinak da su neki od njih poželjeli aktivnije se baviti ovim sportom.

U toku radionice sa edukatorima su prošli nekoliko značajnih tema, ali i upoznali se o pojavi i tokovima razvoja biciklima u Bosni i Hercegovini, tehnikama vožnje, te biciklističkim stazama koje su pogodne i sigurne za pedaliranje u našoj lijepoj domovini.


-Uz podršku prijatelja do velikih promjena

Uz podršku i pomoć prijatelja sve je lakše i moguće. S obzirom da se radi o jedinstvenom i značajnom projektu za kalesijski klub, već su primjetni prvi rezultati, koji su doprinijeli širenju mreže saradnika i uključivanju noviteta u svoj aktivni rad. Ovim žele podstaći i druge na pozitivne promjene u jačanju i poboljšavanju međusobnih odnosa između lokalnih zajednica.

Sve aktivnosti podržane su projektom„Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, OSCE misija u BiH i Vijeće Evrope – Uredu u Sarajevu.

Aktivnosti kluba možete pratiti na facebook stranici.

Iz BK Kalesija upućuju poziv da im se pridružite na aktivnostima projekta u obje zajednice i budite dio promjene koju želite da vidite!
https://www.facebook.com/bkkalesija

Exit mobile version