Punjena paprika pravo je ljetno jelo, moglo bi se reći baš ekvivalent sarmi u zimsko doba.
Princip rada sarme i punjene paprike je također gotovo isti: smjesom od mljevenog mesa i riže se puni povrće (paprika ili kiseli kupus), razlika je jedino u tome što se punjena paprika kuha u više umaka od paradajza i okusom je drugačija.
Posebno je važno paziti na omjer mesa i riže i to je ključna stvar ako želite da vam punjene paprike ispadnu baš kako treba.
Sastojci:
- žute paprike srednje veličine
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 1 jaje
- 1 luk
- pola režnja bijelog luka
- 230 g riže
- začin od sušenog povrća, sol, papar
- 2 kašikice slatke crvene mljevene paprike
- svežanj sitno kosanog peršina
- 7 dl tekućeg paradajza
- 3 dl vode
- mala šoljica brašna
- Priprema:
- Paprike oprati i izdubiti im sredinu (očistiti od sjemena). U većoj posudi pomiješati meso, rižu, jaje, luk, bijeli luk i začine. Rukom dobro izmiješati masu dok ne postane kompaktna. Kašikom puniti paprike do 1 cm ispod vrha (jer će se kuhanjem meso ‘podići’). U većem loncu zakuhati tekući paradajz sa vodom. Posliti i pobiberiti i pustiti da proključa. Tada u lonac spustiti punjene paprike.
Kuhati na laganoj vatri najmanje 1,5 sat, dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja uliti u lonac brašno razmućeno sa malo vode uz dodatak žličice-dvije crvene mljevene paprike. To je u biti lagana verzija zaprške bez ulja. No, ako ste ljubitelj “jače” zaprške, tada isto to brašno popržite na malo ulja, nasjekanog bijelog luka i crvene paprike, i uz miješanje pjenjačom ulijte vodu dok ne dobijete gustoću umaka. Tada zapršku ulijte u lonac. Još kratko prokuhati i poslužiti uz kuhani pire krompir, piše klix.ba