Kalesija

Izricanje zaštitnih mjera može trajati do sedam dana: Žene često odbijaju svjedočiti protiv nasilnika

Loše teme i vijesti ovih dana, nažalost, provlače se po naslovnicama medija. Svaka nova informacija nam daje pravu sliku naše realnosti i života koji živimo u našoj zemlji.

Mnogo se piše o nasilju u porodici, a protesti koji su organizovani nakon ubistava u Gradačcu, pokrenuli su lavinu građana i građanki kojima je cilj da se spriječi bilo koji oblik nasilja i pomogne ženama koje trpe isto.

Da ovaj “revolucijski pokret” ima svoj pozitivan ishod govore medijski izvori s navodima da su mnoge žene skupile snage i prijavile nasilje koje su godinama trpile.

FOTO: mindandbody.rs

Međutim, dešava se da u takvim porodicama žrtva nasilja se vrati nasilniku, a to pravo, odnosno povlačenje svjedočenja, omogućeno je Zakonom o krivičnom postupku FBiH. Šta onda tim Zakonom dobijaju žrtve? Da li zbog straha od nasilnika odbijaju svjedočiti?

“Prema našim saznanjima, koje policijski službenici dobijaju neposredno prilikom obavljanja razgovora sa žrtvama nasilja u porodici, isti odbijaju svjedočenje jer im Zakon o krivičnom postupku F BiH u skladu sa poukama i pravima svjedoka daje tu mogućnost, a povlače svoja svjedočenja zbog prirode svog odnosa sa osumnjičenim, sa kojim zbog zajedničke djece, imovine ili domaćinstva u velikom broju slučajeva moraju ostati u kontaktu.”, naveli su iz Uprave policije MUP TK-a.

Nakon prijave nasilja policijski službenici postupaju prema Zakonu o krivičnom postupku F BiH, te o prijavi nasilja u porodici obavještavaju nadležno Tužilaštvo. Prema uputama Tužilaštva (koje rukovodi istragom), poduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju dokazivanja postojanja osnova sumnji u počinjenje krivičnog djela iz člana 222. KZ F BiH, Nasilje u porodici.

Nakon kompletiranja svih dokaza i okončanja istrage, nadležnom Tužilaštvu se dostavlja Izvještaj, a dalju odluku u odnosu na počinioca donosi postupajući Tužilac.

Od strane PU Kalesija je tokom 2022. godine, a u vezi prijave nasilja u porodici, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona dostavljeno na dalje postupanje 7 Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu zbog sumnji u počinjenje krivičnog djela iz člana 222 Kz F BiH, Nasilje u porodici.  Tokom prvih šest mjeseci ove godine (period januar-juni 2023) nije bilo podnesenih Izvještaja KTTK-a zbog nasilja u porodici za područje nadležnosti PU Kalesija.”

Također, o prijavi nasilja policijski službenici obavještavaju i nadležni Centar za socijalni rad, te poučavaju žrtvu o mogućem zbrinjavanju žrtve u sigurne kuće. U slučajevima nasilja u porodici, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici nalaže hitnost u postupanju policijskim službenicima, sudu i Centru za socijalni rad.

Iako se radi o hitnom postupku izricanje mjera zaštite od strane Suda može se čekati i do 7 dana.

“Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici  (Sl. Novine F BiH broj 20/2013 i 75/2021), odmah po zaprimanju prijave nasilja u porodici (nakon što su izvršene odgovarajuće potrebne mjere u cilju prikupljanja dokaza o postojanju nasilja prema oštećenome), u roku 12 sati, policijski službenici nadležnom Sudu podnose zahtjev za izricanje mjera zabrane uz prateću dokumentaciju koja potvrđuje navode o nasilju.U slučajevima nasilja u porodici, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, u članu 4 nalaže  hitnost u postupanju policijskim službenicima, sudu i Centru za socijalni rad, a sud je dužan u roku 12
sati do najduže sedam dana takođe riješiti po zahtjevu za izricanje zaštitnih mjera.”

Policijski službenici uvijek postupaju promptno vezano za prijave nasilja u porodici, kao i narušavanje izrečenih mjera zabrane, navode iz UP MUP TK, te dodaju da izrečene mjere zabrane počiniocu
nasilja ne znače da policijski službenici „čuvaju žrtvu“, već da će odmah po saznanju reaguju u skladu sa zakonskim ovlašenjima u slučaju kršenja istih.

A brojeve telefona na vizualu nadamo se da nikad nećete pozvati, ali neka se nađu u imeniku.

Jedan poziv može vam sačuvati život.

FOTO: ARS BiH

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954 KM, prosječna …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  CLOSE
  CLOSE