Site iconNEON Televizija

Izraelska vojska ušla u bolnicu Al-Shifa

Pod okriljem teške vatre i tenkovskih granata, izraelska vojska izvršila je raciju u glavnim zgradama bolnice Al-Shifa – odjelu hitne pomoći, odjelu hirurgije i porodilištu.

Izraelski vojnici pretražuju sobu po sobu, hodnik po hodnik, pojedinačno ispitujući liječnike i medicinsko osoblje.

Izgovor je tvrdnja izraelske vojske da vodstvo ili članovi Hamasa koriste bolnicu Al-Shifa kao komandni centar za izvođenje svojih operacija – iako do sada nije bilo konkretnih dokaza.

Izraelska vojska je postavila kontrolne tačke koje medicinski timovi, pacijenti i povrijeđeni moraju proći da bi ih u konačnici izraelska vojska oficijelno ispitala.

Izraelska vojska je rekla da provodi “preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenom području u bolnici Al-Shifa”.

Generalni direktor bolnica u Pojasu Gaze Muhammad Zaqout rekao je u telefonskoj izjavi za Associated Press da su pacijenti, uključujući djecu, prestrašeni zbog upada izraelskih snaga u zgradu.

“Oni vrište. Situacija je prestrašna… ne možemo uraditi ništa za pacijente osim moliti se”, rekao je.

Al Jazeera je došla do snimke razgovora između doktora bolnice al-Shifa Munira al-Barsha i izraelskih snaga.

“Boravak u bolnici stvorit će stanje straha i histerije među pacijentima”, čuje se kako al-Barsh govori izraelskim vojnicima, rekavši da su hodnici “puni ljudi”.

“Svi spratovi bolnice puni su ljudi od prvog do šestog sprata. Stalno govoriš hoće li ti to stvarati problem. Ako želite ući i sami se uvjeriti, bolnica je puna ljudi. Prijemno-hirurški odjel pun je prognanika. Odjel za dijalizu je pun ljudi. Porodilište, radiologija i administracija su prazni. Na odjelu za opekline, s desne strane bolnice, puno je pacijenata i prognanika.”

Exit mobile version