Kalesija 18°

Iza bh. poljoprivrednika nikad gora godina, prinosi manji za više od 50 posto

Poljoprivredna sezona je ove godine započela izuzetno loše. Prva sjetva je ili propala ili dosta kasnila, a posljedice su već sada vidljive.

U periodu prve sjetve na području Bosne i Hercegovine je bilo izuzetno hladno i kišovito vrijeme koje je izazvalo poplave u pojedinim dijelovima zemlje, a takve nepogode su itekako utjecale na domaće poljoprivrednike.

FOTO: Akta.ba

Ono što je bilo posijano u tom periodu (maj/juni) propalo je pa se moralo ponovo usijavati. Stoga je prva sjetva dosta kasnila što je utjecalo i na cijelu sezonu.

O tome kako se to odrazilo na ovogodišnje rezultate za Klix.ba govorio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. On ističe da je godina bila vrlo loša.

“Prvo je bilo dosta kiše, onda je došla suša, a na kraju opet vremenske nepogode u vidu grada i oluja. Tako da što se tiče poljoprivredne proizvodnje, mogu slobodno reći, godina nikad nije bila gora”, rekao je.

Promjenjivo vrijeme tokom ljeta također je utjecalo na proizvodnju i na kraju pojedine kulture su “podbacile” i za 50 posto, a neke su totalno uništene.

“Imate vrste voća koji su potpuno uništene, ali generalno za od 50 do 60 posto umanjen je prinos u svim kulturama i kvalitet je dosta dosta loš”, poručio je Bićo.

Loše vremenske prilike nisu stvorile problem samo bosanskohercegovačkim poljoprivrednicima. Posljedice se osjete kako u susjednim zemljama, tako i širom Evrope.

Kako je kazao Bićo, naši poljoprivrednici ne učestvuju ni u jednom dijelu kreiranja cijena, već im cijene diktira vanjsko tržište, ali definitivno može se očekivati rast cijena s obzirom na to da je poljoprivreda oštećena u mnogim najplodnijim dijelovima brojnih zemalja.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  Od medene za goste do torti za sve prilike: Torte Amine Kulanić iz Vu …

  CLOSE
  CLOSE