Kalesija -7°

IQ 162: Djevojčica (11) inteligentnija od Alberta Einsteina

Britanka Victoria Cowie ima samo 11 godina, a već je pametnija od Alberta Einsteina, pa čak i od poznatog fizičara Stephena Hawkinga ili milijardera Billa Gatesa. Njen koeficijent inteligencije iznosi 162 i već je članica MENSA-e.

Victoria Cowie
Victoria Cowie

Školarka je nedavno uradila test i ispostavilo se da je inteligentnija od slavnih fizičara Alberta Einsteina i Stephena Hawkinga, kojima je zabilježen IQ 160.

Ipak, mlada Cowie tvrdi da se ona uopće ne razlikuje od svojih vršnjaka.

“Kada sam dobila rezultate zaista sam bila iznenađena. Malo je zastrašujuće kada vas porede s velikim umovima, ali se osjećam lijepo zbog toga i smatram se veoma pametnom”, izjavila je Britanka, prenosi Daily Mail.

Djevojčica je također dodala da jako voli rješavati zagonetke i već planira upisati fakultet prirodnih nauka.

O pametnoj djevojčici bruji cijela Velika Britanija. Svojim rezultatom testa inteligencije oduševila je sve jer se ispotavilo da je pametnija od osnivača Microsofta Billa Gatesa (IQ 160), Sigmunda Freuda, koji je imao IQ 156, Napoleona Bonaparte čiji je IQ iznosio 145, ali i od američke državne sekretarke Hillary Clinton čiji je koeficijent inteligencije 140.

Majka djevojčice, Alison, izjavila je da je oduvijek znala da je njeno dijete pametno, ali nije se nadala da spada u dva posto ljudi koji imaju izrazito visok koeficijent inteligencije.

“Iako je izuzetno pametna, ona je poput sve ostale djece. Glumi, pleše, pjeva… Uopće nije štreberica, zabavlja se često s prijateljima”, ispričala je 44-godišnja majka.

Victoria Cowie, također, svira klavir, violončelo i saksofon. Interesuju je prirodne nauke, stoga namjerava studirati biologiju. Pametnoj djevojčici je već nekoliko srednjih škola u Velikoj Britaniji ponudilo stipendije.

“I supruga i ja smo pamteni, ali nismo članovi MENSA-e. Ponosni smo na nju. I nikada nismo vršili pritisak na nju da nešto uči ili radi. Victoria radi samo ono što voli i mi joj to omogućavamo”, izjavio je David, otac pametne djevojčice.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE