Site iconNEON Televizija

Indira Habibović: Ko vam postavlja granice?

Niste se naspavali, nemate vremena, prezauzeti ste, umorni od svega, sprečava vas neko, nemate dovoljno novca… Sve izgovor do izgovora, je li u tome stvar?

Možda ste vi stvar koja vas sprečava u onome što ste zamislili uraditi. Vi. Vjerovatno vam izgovori zvuče kao nešto najbolje u toj vašoj zoni komfora. Osobi koja ih izmišlja. Svima pričate kako vam je teško, žalite se da bi vas i oni sažalijevali. Želite to? Neka vas, imam vam nešto reći. Kada vidite nekoga da uživa i živi život punim plućima, nemojte biti ljubomorni. Baš te osobe nemaju više vremena od vas, zauzeti su više nego vi, mnogo toga ih sprečava, ali razlika između vas i njih je ta da nemaju izgovore, pametno troše vrijeme i ne odustaju.

Dok spavate, oni rade. Dok je praznik, oni rade. Dok kukate, oni rade. I zato, dok ste ljubomorni, oni uživaju. Sami su to napravili, svojim radom. Niko im to nije poklonio. Ljudi će vam oprostiti sve osim uspjeha. Probudite se, iskoristite resurse i potencijale koje imate, znate i vi da možete, samo, kočite sami sebe. Imate problem s vašim životom, okruženjem…?

Šta ste uradili povodom toga osim što mrzite svijet oko sebe čim ujutro progledate? Znate, izgovori više nisu validni. Ne priznaju se. Lažete sebe. Prekinut ćete to jer znate istinu, a istina je da imate vremena. Ako nešto želite, toliko jako, borite se i uzmite što želite. Bez posebnog mudrovanja i razmišljanja. Eliminišite sve što vam se nađe na putu. Samo, morat ćete ga sami napraviti. Ali ako imate cilj, znat ćete kuda gazite. Dovoljna je jaka želja, disciplina I energija.

Krenuli ste, nema nazad. Sad znate da ćete uraditi što hoćete bez obzira na okolnosti. Sve što je dobro i što vrijedi u životu počinje izazovom. Ono najvrijednije je na vrhu. I neće doći do vas, vi morate gore. Ništa vrijedno i veliko vam neće pasti u krilo i nećete sigurno reći:

“Oh pa ovo je bilo jednostavno, lakše je nego što sam mislio/la”.

Sav vaš rast se dešava dok se penjete. Jer mali svakodnevni događaji čine život spektakularnim. Zato vi imate vaše vrijeme, bez izgovora, vašu šansu, moment, mjesto, priliku. Nema sutra, ne postoji. Imate samo danas. Da je sve tako lagano i jednostavno, svi bi imali veliku biografiju, jaku karijeru i izgrađen život koji žive punim plućima.

Svi čekate savršen trenutak i savršeno vrijeme a ne znate da su vam ga drugi postavili. Ne znate da je to savršeno njihovo savršeno, a ne vaše. Rekla sam vam, davno, savršenstvo ne smije imati manu. Sve što trebate da uradite je to da sami napravite savršenu priliku i vrijeme, vi postavite pravila, savršenu situaciju… I onda se ušuškate u nju.

Do tad, ili nemate cilj, viziju i hrabrost ali imate izgovore, ili ste krenuli po velike stvari. Da vas podsjetim, na vama je šta ćete. Rast znači promjenu i promjena uključuje rizik, dok prelazimo iz poznatog u nepoznato.

Indira Habibović

Exit mobile version