Kalesija 18°

Igračke kao spas za raseljenu djecu u bolnici al-Shifa

Kada je njen dom djelimično uništen u izraelskom zračnom napadu, mislila je da je lutka izgubljena, ali je uspjela da uoči njenu svijetloplavu haljinu ispod ruševina.

“Bombe!” kaže Farah. “Bombardovali su džamiju pored nas”, nastavila je u čudu.

Petogodišnjakinja je iskopala lutku i obrisala prašinu s nje, insistirajući da je ponesu u bolnicu al-Shifa gdje je našla utočište sa porodicom.

“Ona je slomljena, ali želim je sa sobom”, kaže. “Operem je, češljam joj kosu i zavežem je u rep.”

Stalno bombardovanje Gaze užasava djecu koja tamo žive, a ni za Farah nije bilo drugačije, čak ni kada spava.

“Kada bombardovanje postane intenzivno, držim je dok se trza u snu”, kaže njena starija sestra Shireen (21).

Djeca u bolnici al-Shifa raseljena su iz svojih domova i poznatih okruženja, provode dane i noći u strahu od stalnih eksplozija bombi koje padaju svuda oko njih.

Neki od njih su uspjeli da zgrabe dragi predmet iz domova od kojih su se opraštali, iskopaju malu igračku jarkih boja iz krhotina kao što je to Farah uradila, ili pokupe najbližu stvar koju su mogli držati u rukama.

Bukvalno držeći se za nešto što bi ih moglo podsjetiti na dom.

Ekstremna gužva u bolnici znači da su se porodice smjestile gdje god su mogle pronaći mjestoj, u hodnicima, u vrtu ili na podovima bolničkih soba.

Taiseer al-Sharif i njegova porodica okupili su se oko bolničkog kreveta s malom Jude (3), koja sjedi sa zavojem na glavi.

Vozili su se južno od grada Gaze prema Wadi Gazi 13. oktobra kada su izraelski ratni avioni gađali vozilo pored njih. Porodica se selila na jug kako im je izraelska vojska naložila, “radi njihove vlastite sigurnosti”.

“Geleri su nas pogodili”, kaže Taiseer. “Krv je tekla niz naša tijela. Jude je pogođena komadom gelera u glavu i onesvijestila se.”

Porodica je pokušala da se sakrije iza betonske barijere policijskog kontrolnog punkta, i na kraju se vratila do grada Gaze pješice, a Taiseer je rekao svojoj starijoj djeci da hodaju nekoliko metara jedno od drugog “kako ne bismo svi umrli, u slučaju da budemo meta.”

Hitna pomoć ih je odvezla u Shifu, a Jude se probudila iz kome dan kasnije, nesposobna da izgovori ni riječ. Zadobila je oštećenje živca na lijevoj nozi, zbog čega je trenutno na fizikalnoj terapiji.

Uspravila se u krevetu, držeći se za jednostavnu plastičnu igračku koja je, čini se, utješi. Otac ju je odveo sa bolničkog odjeljenja da joj je kupi.

“Pokušavam da joj podignem raspoloženje, iznesem je napolje u prodavnice da kupim njene omiljene stvari, njenu omiljenu hranu”, kaže otac.

“Ona voli rezance u šoljici, ali trenutno može da pije samo supu. Ipak, to je ogroman napredak u odnosu na ranije”, nastavio je. “Polako joj se vraća govor i prestala je da povraća. Prije toga nije uopšte komunicirala.”

U blizini se desetogodišnja Batoul Abu Karesh igra se sa svojim sestrama, plastičnim voćem i povrćem, jedinim igračkama koje su uspjele ponijeti iz svog doma u naselju Karama.

“Ne bojim se toliko bombardovanja”, kaže hrabro. Nju i njene sestre tješi prisustvo druge djece oko sebe.

“Bila sam više uplašena kada smo bili u našoj kući.”

“Želim da se rat završi. Voljela bih da svi možemo ostati živi i da ne izgubimo jedni druge”, dodala je.

Od 7. oktobra, u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze ubijeno je više od 4.300 djece, dvostruko više od broja palestinske djece ubijene na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi od 1967. godine.

Više od 10.500 Palestinaca je ubijeno, a skoro polovina od tog broja su oni koji su slijedili naređenja izraelske vojske da krenu na jug. Više od 2.660 Palestinaca je još uvijek pod ruševinama, od čega 1.350 djece.

(Al Jazeera)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Oružane snage BiH obilježavaju 18 godina postojanja

  Obavještenje korisnicima prava na novčanu egzistenciju

  Ženska fudbalska reprezentacija BiH danas protiv Slovenije: Na spisku …

  Emina Dervišević dobila Evropsku nagradu u medicini, posvetila je po …

  VIDEO/Održana Centralna rasprava o Nacrtu budžeta: Oko 120 prijedlog …

  CLOSE
  CLOSE