Site iconNEON Televizija

Iako je u Općini Kalesija zaposlen jedan traženi Srbin, Milisav Garić nezadovoljan

Srbi povratnici na područje opštine Kalesija bili bi zadovoljni kada bi se u Administrativnu službu ove opštine zaposlilo bar jedno lice iz reda srpskih povratnika, dok Bošnjaci smatraju katastrofalnim što je u zvorničkim ustanovama i institucijama zaposleno “samo 60 Bošnjaka”. Povratnici u Kalesiju godinama traže da se zaposli samo jedno lice srpske nacionalnosti koje bi zastupalo njihove interese u opštinskoj službi za povratak, insistirajući da to lice bude samo iz reda povratnika koji žive na području Kalesije.

Predsjednik Udruženja građana poljoprivrednika “Agrorazvoj” iz Gojčina kod Kalesije Milisav Garić rekao je novinarima da bi bili zadovoljni kada bi u opštini Kalesija bio zaposlen samo jedan povratnik srpske nacionalnosti, dodajući da na tom planu sve do neki dan nije bilo pomaka.

“Ono čega smo se plašili, to se i obistinilo, jer je u opštinu primljena Srpkinja koja je stalno nastanjena u Zvorniku”, rekao je Garić i konstatovao da vlast opštine Kalesija nastavlja da provodi diskriminaciju Srba povratnika po istom receptu kao kada je birala Komisiju za povratak sastavljenu od Srba iz Zvornika, Tuzle i drugih mjesta, ali nikoga iz reda povratnika u Kalesiju.

Ističući da novoprimljenoj radnici, koja bi trebalo da počne da radi 1. marta, “želi uspješan rad na nekom referatu u opštini Kalesija”, Garić je rekao da ona nema moralno pravo da zastupa srpske povratnike u Službi za povratak i raseljena lica, jer nije povratnik i “nema uvid u povratničke probleme kako bi realno zastupala interese srpskih povratnika, osim što će biti “ikebana i pokriće opštinskim vlastima da i u Kalesiji radi jedno lice srpske nacionalnosti”.

Prema njegovim riječima, ni u drugim institucijama i ustanovama oštine Kalesija ne radi nijedan srpski povratnik.

Garić je naglasio da, sve dok opštinske vlasti Kalesije opstruišu istinske zahtjeve, Srbima povratnicima jedino ostaje da protestima i dalje vrše pritisak da se njihovi povratnički problemi, koji traju 11 godina, počnu rješavati.

Istovremeno, Opštinski odbor Socijaldemokratske partije BiH Zvornik konstatovao je da je primjena Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi u opštini Zvornik “porazna za Bošnjake”, jer je u javnom sektoru zaposleno samo 60 Bošnjaka.

Prema podacima ove partije, u Administrativnoj službi opštine Zvornik zaposleno je 14 Bošnjaka po različitim osnovama, od čega su dvojica načelnici opštinskih odjeljenja, u Domu zdravlja rade četiri Bošnjaka, u Opštoj bolnici tri, u Osnovnom sudu pet, u policiji 14, carini dva, te u školstvu dvadesetak.

Stav opštinskog odbora SDP-a BiH Zvornik je da se moraju preduzeti mjere na primjeni Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi sa konkretnim pokazateljima, prijedlozima, mjerama na lokalnom nivou i stvoriti pretpostavke za zapošljavanje Bošnjaka.

Izvor: Srna

Exit mobile version