Site iconNEON Televizija

Guverner Softić iz Ženeve: Imajući u vidu okolnosti u BiH, domaća valuta mora biti stabilna

Centralna banka BiH saopštila je da je u Ženevi potpisan Sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka (BCC) koji se realizuje uz podršku Vlade Švicarske.

Time je ozvaničen početak realizacije treće faze višegodišnjeg partnerstva, za period 2023 – 2028.

Sporazum su potpisali guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Senad Softić i ambasador Dominique Paravicini, rukovodilac Odjeljenja za ekonomsku saradnju i razvoj SECO-a, u ime Švicarskog sekreterijata za ekonomske poslove (SECO).

Foto: CBBiH

U okviru partnerstva i strategije podrške Švicarske BiH odvija se izuzetno uspješna saradnja sa CBBiH, koji se realizuje uz intenzivne konsultacije sa SECO i Institutom za međunarodne studije iz Ženeve. Ovim programom Vlada Švicarke pruža podršku CBBiH u unapređenju ključnih funkcija s aspekta modernog i dobrog upravljanja, u cilju adekvatne pripreme i spremnosti CBBiH za globalne i EU integracije.

Guverner Softić je iskazao zahvalnost za podršku koju je pružila Švicarska u ekonomskom i socijalnom razvoju BiH, te je naglasio da CBBiH već godinama gradi izuzetno kvalitetne odnose sa švicarskom Vladom i njenim finansijskim institucijama.

“Izuzetno cijenim što je Vlada Švicarske prepoznala značaj i ulogu Centralne banke BiH. Također se zahvaljujem SECO na podršci i tehničkoj pomoći koju nam pruža u harmonizaciji sa standardima Evropske unije i najboljim međunarodnim praksama centralnog bankarstva”, naveo je Softić.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je u okviru 11. godišnje konferencije BCC-a pod nazivom “Neujednačeni izgledi za rast” koja se održava 27. i 28. 9. 2023. u Ženevi. Obraćajući se učesnicima konferencije, guverner Softić je istakao da je stabilna i snažna centralna banka od izuzetnog značaja za cjelokupnu ekonomiju BiH i njene građane.

“Imajući u vidu okolnosti u BiH, veoma su važni monetarna stabilnost, valutni odbor i povjerenje u domaću valutu kao ključni faktori makroekonomske i finansijske stabilnosti, kazao je guverner.

klix.ba

Exit mobile version