Kalesija

FOTO: Velikim koncertom u Tojšićima obilježena 31 godina postojanja KUD “14 maj”


Povodom obilježavanja 31. Zvanicne godišnjice postojanja i kontinuiranog rada KUD-a „14 maj“ Tojšići ,u subotu na poligonu malog, nogometnog igrališta u Tojšićima održan je svečani koncert.

KUD „14 maj“ Tojšići decenijama uspješno djeluje i animira djecu i omladinu da se pridruže u očuvanju kulturne baštine naroda sa ovih prostora.

Na ovaj način KUD je podsjetio kakvo historijsko značenje ima KUD „14 maj“za Tojšiće, te još jednom pokazao da je ovo samo još jedna godina u nizu postojanja i održavanja tradicije.
Iz godine u godinu poboljšavali su koreografije i obogaćivali narodne nošnje te došli do onoga što Društvo trenutno predstavlja.

Ljubiteljima folklorne umjetnosti, u dvosatnom programu predstavili su se članovi prvog folklornog ansambla društva sa koreografijama Vranjska svita i Posavina, drugi folklorni ansambl pokazao je koreografije Igre iz Sprečkog polja i Duj-Duj, te je treći folklorni ansambl sa 50 najmlađih otvorio svečani koncert Igrama iz okoline Sarajeva.

Na koncertu je umijeće pokazala dramska i muzička sekcija, a specijalni gost koncerta, kao što smo i najavili bilo je UKUD „Zvonko Cerić“ Tuzla.
Gosti su pripremili rođendansko iznenađenje za domaćine i otpjevali im rođendansku pjesmu.

Slavlje je nastavljeno u prostorijama OŠ Tojšići gdje su se okupili članovi oba društva i zajedno proslavili 31. godinu postojanja KUD-a „14 maj“ Tojšići.

KUD “14 maj“ Tojšići se želi zahvaliti UG „Cezam“ Tojšići, OŠ Tojšići, FK Sloga, općini Kalesija, te MZ Tojšići na pomoći i podršci pri organizaciji ovog spektakla.
Posjećenost koncerta je bila jako velika, preko 500 gledatelja što društvu mnogo znači i daje motivaciju da i dalje nastave sa održavanjem tradicije igara i plesova sa prostora Bosne i Hercegovine kao i šire.

Pripremila: Edina Šahmanović


*Izvinjavamo se posjetiocima portala zbog lošijeg kvaliteta fotografija

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Ammar Muderizović prvi pilot u Evropi koji je hafiz Kur’ana

  Šta se slušalo 1977. godine: Jugotonova top lista od Nade Obrić do …

  Javni poziv pri zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljopr …

  Vlada TK sufinansira troškova smještaja djece u predškolskim ustano …

  Braća Kemal i Namik napustili posao i otvorili ugostiteljski objekat: …

  CLOSE
  CLOSE