Site iconNEON Televizija

FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne rezultate

Fudbalski klub Bosna Kalesija je renomirani nogometni klub iz Kalesije. Trenutno se takmiči u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine – Sjever, trećem rangu nogometnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Klub je zvanično osnovan 1970. godine

Inicijativu za osnivanje pokrenulo je tadašnje rukovodstvo mjesne zajednice Kalesija Centar potpomognuto idejom općinskih čelnika da u Kalesiji kao njen sportski predstavnik u to vrijeme bude nogometni klub. Međutim, nogomet se u Kalesiji počeo igrati mnogo ranije. Naime, prije zvaničnog osnivanja nogometnog kluba, na kraju pedesetih godina prošlog vijeka ili tačnije 1959. godine u Kalesiji je postojao nogometni kolektiv pod imenom Kalesija, koji je uglavnom igrao prijateljske utakmice.

U svom postojanju klub je promijenio nekoliko rangova takmičenja kako u predratnom tako i u poslijeratnom periodu. Prije rata najveći rang takmičenja klub je doživio 1991. godine kada se plasirao u Republičku nogometnu ligu BiH što je bio četvrti stepen takmičenja u Jugoslaviji.

Od osnivanja do danas, prošlo je više od pola vijeka, igrači su smjenjivali se, kao i stručni štab, Uprava kluba, ali su zadržali isti duh, volju i želju da prva asocijacija o Kalesiji bude upravo fudbal, što su potvrdile i legende bh. fudbala, te manifestacija “Izbor za najboljeg nogometaša Općine Kalesija”, koja govori o zastupljenosti fudbala kod nas.

U Kalesiju su zbog dobrog fudbala dolazili mnogi poznati sportisti, javne ličnosti koje su ostavile trag u bh. fudbalu. O fudbalu u Kalesiji govorio je legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, zatim bivši trener sarajevskog Željezničara, Amar Osim, koji je sa ekipom dolazio u Kalesiji, a također je dao doprinos u izgradnji SRC Bosna Kalesija.

FK Bosna Kalesija budućnost gradi na mladim fudbalerima

Fokus želimo zadržati upravo na njima i ulozi sporta u razvoju djeteta.

FK Bosna pored seniorske ekipe, klub prate i omladinske selekcije. Omladinske selekcije se sastoje od mlađih pionira i pionira, cicibana i kadeta.

U sklopu kluba, već godini dana, djeluje i Akademija za nogometne golmane.

Kalesijska Bosna u omladinskim selekcijama broji 130 članova, te Akademiju pohađa 15 članova.

Mlađi pioniri i pioniri se takmiče u kvalitetnoj ligi Nogometnog saveza TK-a, kadeti u Omladinskoj ligi Nogometnog saveza TK-a.

Cicibani– 60 članova, 2013. godište i mlađi

-Pioniri-20 članova, 2009. i 2010. godište

-Mlađi pioniri- 30 Članova, 2011. i 2012. godište,

-Kadeti- 20 članova, 2007. i 2008. godište.

FK “Bosna” Kalesija je pozitivan primjer da u jednom izazovnom vremenu okuplja ovoliki broj djece.

Treneri sa omladinskim selekcijama vrijedno rade, a veliki broj djece ima veoma izražen talenat prema fudbalu. Osim igre i druženja, već se može nagovijestiti da među njima ima budućih uspješnih igrača.

Iz FK Bosna ističu da fudbal u Kalesiji ima budućnost, te će ove generacije sigurno postići velike rezultate.

Omladinske selekcije na takmičenjima postižu izuzetan uspjeh.

Redovna fizička aktivnost je važan dio zdravog stila života svakog djeteta. Bavljenje sportom utiče na pravilno formiranje i sazrijevanje djetetove ličnosti.

Istraživanja pokazuju da bavljenje sportom može biti veoma korisno i da podstiče odgovorno socijalno ponašanje, bolji školski uspjeh, usvajanje moralnih vrijednosti i navika zdravog življenja.

Kroz sport djeca razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije. Djeca koja se bave sportom sigurno će i ostale teškoće kroz život lakše savladati.
U vremenu online života svaki trenutak proveden u prirodi ili bavljenju sportom donosi brojne benefite na razvoj lićnoti i interesovanja djeteta.

Veoma je važno odabrati sport za koje dijete ima interesovanje i uživaju u tome, te da imaju pozitivne primjere koje trebaju slijediti.

Roditelji, također, imaju važnu ulogu u tom odabiru, kao i trener, koji svojim znanjem, pristupom i podrškom stvara zdravu sportsku atmosferu, te podstiče djecu na razvijanje pozitivnih vrijednosti.

FK Bosna većinski sastav čine mlade nade.

FK Bosna Kalesija ima najmlađu ekipu u drugoj federalnoj ligi. Nekoliko igrača su starosne dobi ispod 21. godine.

Entuzijazam, dobra volja i budućnost je pred ovim mladim ljudima, koji su već na početku proljetnog dijela sezone pokazali da zaslužuju biti dio renomiranog kluba poput kalesijske Bosne. Trenutno se nalaze na 2. mjestu na tabeli sa osvojenih 40 bodova.

Klub koji djeluje više od pola vijeka

Klub je kroz svoje “stasavanje” prolazio teške finansijske i kadrovske faze, međutim, zahvaljujući onim koji vole svoj grad i koji vole ovaj klub, uspjeli su sve probleme prebroditi.

Stadion kluba nalazi se u centru Kalesije. Klub do 2022. godine, i pored velike potrebe, nije imao zatvoreni prostor gdje bi se održavali bitni događaji, treninzi i pripreme prilikom loših vremenskih uslova. Velika investicija “nikla je kao iz vode” uz pomoć donatora i ljubitelja fudbala, te je napravljen SRC Bosna Kalesija, koji ima sve potrebne prateće sadržaje za rad i funkcionisanje u svim uslovima.

Sportsko-reakretivni centar koriste škole fudbala s našeg područja, ali i drugi klubovi i zanteresovani rekreativci.

Domaće utakmice prate i plavo-bijeli navijači, bez kojih ništa ne bi bilo moguće. Klub u čast i zahvalnost igračima, navijačima, prijateljima i saradnicima na godišnjem nivou organizuje manifestaciju “Plavo-bijela noć”, a sa dobrom idejom su počeli kroz uključivanje i druženje omladinskih selekcija i porodičnih okupljanja članova i roditelja.

Vrata FK Bosna Kalesija uvijek su otvorena za sve koji prvenstveno gaje ljubav prema fudbalu, a najbolja prilika da tu ljubav pokažu je zeleni teren. Svi nogometni klubovi sa područja Kalesije zaslužuju da budu spomenuti, jer su iznjedrili mnogo uspješnih i poznatih nogometaša, zbog koji se čulo o našem malenom gradu na sjeveroistoku Bosne.

Exit mobile version