Kalesija

Eko-Zeleni: Održan okrugli sto o ekološkom ponašanju vozača u saobraćaju

Predstavnici Eko-Zelenih, na čelu sa predsjednikom prof. dr. Muhamedom Omerovićem, u okviru projekta „Ekološko ponašanje vozača u saobraćaju i smanjenje emisijea CO2 i Nox“, u prelijepom ambijentu „Bosanske kuće“,  održali su ekološki okrugli sto na kojem se govorilo o važnosti borbe za zdravu okolinu i čist zrak.

Na početku se obratio prof. Dr. Muhamed Omerović, predsjednik „Eko-Zeenih“, koji je kazao da je cilj poboljšanje kvaliteta zraka, do čega se može doći i smanjenjem emisije štetnih gasova. U urbanim sredinama to se može postići i korištenjem javnog prevoza i taksi prevoza. Pozvao je sve građane da što više koriste javni prijevoz, da se što više kreću i da nastoje živjeti u skladu s prirodom. Profesor Omerović je apelirao da se, u vrijeme kosidbe, povede računa na mladunčad životinja, prije svih zečeva i srna.

Genetičar i profesorica biologije Hana Đidić je predstavila svoj referat, u kojem je govorila o zaštiti okoliša na način korištenja alternativnih goriva (biogas, bioetanol…). Napomenula je da je sada skupo korištenje tih goriva, ali da će u budućnosti morati sve više da se koriste.

Mr. Mahir Huremović, predsjednik Biciklističkog kluba „Kalesija“, govorio je i o korištenju bicikla u saobraćaju. S tim u vezi napomenuo je da se već u školama vrši edukacija mladih, koje se želi upoznati sa koristima bavljenja biciklizmom.

Ukazano je i na nepoštivanje biciklista u saobraćaju od strane vozača putničkih automobila. Rečeno je i da bi sve vozače dodatnim saobraćajnim znakovi trebalo podsjetiti da su i biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju. Književnik Hasan Paloš je podsjetio da je prije rata u školama, kada je bilo znatno manje vozila, bio prodmet – Saobraćajna kultura, a da danas, kada imamo gužve u saobraćaju, tog predmeta nema.

U radu okruglog stola još su učestvovali i Miralem Huremović, prof. Mersad Hasanović, Fahrudin Sinanović, Muhamed Džananović, slikar, Asmir Mujanović i Adnan Imamović.

Na skupu je rečeno da svaki pojedinac, na razne načine, može dati doprinos da imamo čist zrak i zdravu životnu sredinu.

kalesijske-novine.com

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  Najbolji rezultat u tri kategorije za Kalesijca Bakira Musića i brojn …

  Održana Izvještajna konferencija mladih Crvenog križa općine Kales …

  BKC Kalesija: U petak tribina „Palestina – ispit čovječanstva“

  Putevi u BiH: U višim planinskim predjelima mjestimično zaleđen ko …

  CLOSE
  CLOSE