Kalesija 12°

Domaće voće propada, država hiljade maraka daje na uvoz

Umjesto da dobra i rodna godina voćarima i poljoprivrednicima donese slavlje, donijela im je samo glavobolju. Velike količine voća završile su ispod stabala, jer za njihov plasman nema tržišta, bar u našoj državi.

kora-jabuke-razgradjuje-trbusno-salo-i-smanjuje-kolesterolNo, izvoz je ograničen tako da se na tržištu zemalja EU mogu naći samo proizvodi koji zadovoljavaju određene kriterije. Međutim od svog voća koje je ove godine imalo hiperprodukciju, šljiva je ipak dala najbolji urod.

„Ove godine je izuzeno rodila šljiva. Evo ja imam 67 godina i nisam ovako nešto zapamtio“, kazao je za RTV Slon Pašaga Mujkić – voćar iz Čelića.

„Dosta je šljive nam ove godine propalo. Davali smo je po 0.20 KM, na kraju ni po toliko nije se imala kome prodati, jdnostavno nismo je imali gdje“, ističe Hajrudin Abdurahmanović koji se bavi godinama voćarstvom.

pored šljive propalo je i drugo voće, dok je na naše tršište uvezena velika količina voća iz zemalja okruženja, pa čak i iz daleke Turske.

„Niko seljaku ne želi da pomogne. 90 posto se uvozi, smeća odnosno hrane koji niko ne kontroliše. Zato imamo povećan broj karcinoma“, rekao je Mato Lovrić – predsjednik UP „Agro inkubator“ Tuzla.

Ono što naša država nije iskoristila, a što su susjedi primjenili iz Cefta okvira je tromjesečna zabrana uvoza na teritorije Makedinije, Crne Gore i Hrvatske, tako da su oni izvozili u našu državu, ali nisu uvozili voće i povrće. Kako bi se to u narednim godinama promijenilo ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković-Lijanović boravio je u Srbiji kako bi se za narednu godinu napravila međunardona saradnja za dobrobit ratara i voćara iz obje države.

„Ovi sastanci nam služe da izmjenimo iskustva i da jedni drugima pomognemo kako ćemo te izazove savladati“, ističe Jerko Ivanković-Lijanović – ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Ono što je dodatni problem voćarima je i mala cijena otkupa domaćih proizvoda odnosno njegovog plasmana na tržište jer domaći proizvođači nisu konkurentni na tržištu, pa tako u krajnjoj računici jabuka iz Grčke bude jeftinija u odnosu na onu domaću.

Kalesija.com/RTVSlon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Odbojkaši danas gostuju u Goraždu

  Vrhovni sud FBiH donio pravosnažnu presudu i Harisu Haračiću iz Teo …

  Obavljen žrijeb osmine finala Evropske lige

  Poznati parovi osmine finala Konferencijske lige

  Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 17 osoba …

  CLOSE
  CLOSE