Site iconNEON Televizija

Dogodilo se na današnji dan

Bartolomeo_Passarotti_-_The_fish_stall– 1529. U Bologni je rođen talijanski slikar Bartolomeo Passarotti. Bio je vlasnik slikarske radionice, koja je ujedno bila i sastajalište umjetnika. Često je boravio u Rimu, što je ostavilo traga na njegovim oltarnim slikama. Umro je u rodnom gradu 3. lipnja 1592. godine.

– 1577. U Siegenu u Njemačkoj rođen je čuveni flamanski slikar Peter Paul Rubens jedan od najvećih majstora baroknog stila u slikarstvu, koji je sjedinio najbolje tradicije sjevernjačkog i talijanskog slikarstva. Umro je 30. svibnja 1640. u Antwerpenu.

– 1712. U Ženevi je rođen Jean Jacques Rousseau, francuski pisac romana, političkih i filozofskih rasprava, enciklopedist i skladatelj, kritičar suvremene civilizacije i zagovornik povratka prirodi, tumač ideja francuskog prosvjetiteljstva, propovjednik građanskog individualizma, preteča europskog romantizma. Umro je od napada kapi 2. srpnja 1778. u Ermenonvilleu, pokraj Pariza.

– 1867. U Agrigentu je rođen Luigi Pirandello talijanski pisac, romanopisac, kritičar, dramatičar i prevoditelj. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1934. godine, a preminuo je 1. prosinca 1936.
– 1914. U BiH su između Sarajeva i Konjica održani manevri austrijski postrojbi, koje je posjetio prijestolonasljednik nadvojvoda Franjo Ferdinand. Kad je 28. lipnja došao u svečani posjet Sarajevu, dočekala su ga šestorica naoružanih atentatora, pripadnika “Mlada Bosna”. U atentatu u kojem je Gavrilo Princip ispalo dva metka na Ferdinandovo auto, prvim metkom, smrtno je ranjen prijestolonasljednik, a drugim njegova supruga Sofija.

Exit mobile version