Site iconNEON Televizija

Dogodilo se na današnji dan

napoleon– 1800. godine Napoleon Bonaparte na čelu francuske vojske pobijedio je austrijske postrojbe kod Marenga i ponovno je osvojio Italiju.
– 1837. godine umro je talijanski književnik grof Giacomo Leopardi. Jedan od znamenitijih lirskih pjesnika svjetske literature. Kronični bolesnik deformirana tijela i neurotizirane psihe, on je u poeziju unio strepnje, stravu i pobunu čovjeka osuđenog da nikada ne doživi naivne ushite mladosti ni blaženstvo uzvraćene ljubavi.

– 1905. godine u Odiseji na oklopnjači ruske crnomorske flote ‘Potemkin’ vlast su preuzeli pobunjeni mornari. Njihovo revolucionarno vodstvo planiralo je ostvariti odluke 3. kongresa Socijaldemokratske partije o pripremanju oružanog ustanka u carskoj Rusiji. Pobuna mornara okončana je već 24. lipnja.

– 1919. godine dvojica britanskih pilota James Alcock i Arthur Brown upustila su se u nevjerojatnu i opasnu pustolovinu
– preletjet Atlantika bez prekida za 62 sata, i to za nagradu od deset tisuća funti. Povijesni let je uspješno završen.

– 1985. godine u Ateni je otet zrakoplov američke kompanije ‘Trans World Airlines’. Prvi put u povijesti otmica zrakoplova taoci su iz letjelice prebačeni u skrovište u Beirutu i okolici. Drama je trajala punih 17 dana. – 1986. godine u Ženevi je u 96. godini života od karcinoma jetre umro argentinski pjesnik i esejist Jorge Luis Borges. Bio je osnivač i teoretičar ultraizma.

Exit mobile version