Site iconNEON Televizija

Dogodilo se na današnji dan

boxer-rebellion – 1793. godine u Parizu je ubijen Jean-Paul Marat, jedan od najistaknutijih francuskih revolucionara, prijatelja naroda. Njega je ubila lijepa i mlada revolucionarka Charlotte Corday, koja je vjerovala kako će Maratova smrt smiriti sukobe jakobinaca i žirondinaca nakon prevrata.

– 1873. godine u Tovarniku u Srijemu rođen je Antun Gustav Matoš jedan od najznačajnijih književnika u najnovijoj povijesti hrvatske književnosti. Najviši literarni domet ostvario je u pripovijetkama s mitovima idealne ljubav, primjerice u ‘Cvijetu s raskršća’. Pjesme je počeo objavljivati tek 1906. godine, napisao ih je 80-tak, od kojih su mnoge antologijske. Umro je 18. ožujka 1914. godine u Zagrebu.

– 1900. godine u Kini je planuo narodni ustanak, poznatiji u povijesti pod nazivom Bokserski ustanak, uperen protiv stranaca-kapitalističkih država i domaćih bogataša koji su potkraj prošlog stoljeća mnogomilijunsku Kinu željeli pretvoriti u koloniju.

– 1983. godine američki svemirski brod ‘Pionir 10’ prošao je kroz orbitu Neptuna. To je bila prva letjelica sa Zemlje koja je izašla izvan Sunčevog sistema.

Exit mobile version