Site iconNEON Televizija

Dogodilo se na današnji dan

bec– 1683. Više od 250.000 turskih vojnika otpočelo je drugu opsadu Beča, ali su nakon dva mjeseca osmanlijskih napada snage poljskog kralja i vojskovođe Jana III Sobieskog razbile Turke, što je spriječilo njihovo daljnje širenje u Europi.

– 1759. Umro engleski pisac William Collins, jedan od najznačajnijih engleskih lirskih pjesnika 18. stoljeća. Upadljivo je ispoljavao romantičarsko interesiranje za tajanstveno, legendarno i fantastično i izvjesno demokratsko osjećanje. Poznata djela – ode ”Večer”, ”Škotske praznovjerice”,  ”Sloboda”.

– 1898. Filipinski general Emilio Aguinaldo proglasio je tijekom Američko-španjolskog rata, uz podršku SAD, neovisnost Filipina. Amerikanci su ga zatim izigrali, okupiravši Filipine i slomivši 1899. otpor filipinskih nacionalista, a taj pacifički arhipelag je formalnu nezavisnost stekao tek 1946. godine.

– 1924. Rođen američki državnik George, Walker Bush, predsjednik SAD-a od 1989. do 1993, koji je nakon poraza ŠSR u ”hladnom ratu” i rasturanja te države zatražio uspostavljanje novog svjetskog poretka.

On je drugi državnik u 20. stoljeću (nakon Adolfa Hitlera) koji je, u drugačijoj formi i u drugim okolnostima lansirao ideju o novom svjetskom poretku.

Predvodio je 1991. zapadne saveznike u ratu protiv Iraka. U Drugom svjetskom ratu se borio na Pacifiku kao pilot u mornaričkom zrakoplovstvu, 1974. i 1975. bio je ambasador u Kini, potom do 1976. direktor CIA, a potpredsjednik SAD-a od 1981, tijekom dva predsjednička mandata Ronalda Reagana.

– 1929. Rođena njemačka Jevrejka Annelies Marie Frank, poznata kao Anne Frank, čiji je dnevnik postao simbol stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu u kojem su Njemci planski istrebljivali taj narod u Nemačkoj i svim okupiranim zemljama Evrope.

Njena obitelj je nakon dolaska nacista na vlast u Njemačkoj 1933. izbjegla u holandski grad Amsterdam, gde je od 1942. živjela u tajnom skrovištu, ali ih je 1944. otkrio Gestapo.

Ubijena je u martu 1945. u nemačkom logoru Bergen-Belzen i od njene obitelji rat je preživio jedino Anin otac. Nakon Drugog svjetskog rata pronađen je i 1947. objavljen njen potresni dnevnik pisan tijekom dve godine u skrovištu.

– 1964. Nelson Mandela, Walter Sisulu i još šest vođa Afričkog Nacionalnog Kongresa, crnačkog oslobodilačkog pokreta protiv rasističkog režima u Južnoj Africi, osuđeno je na doživotnu robiju.

U postupku ukidanja rasne diskriminacije, većina je oslobođena nakon bezmalo tri decenije, uključujući Mandelu, koji je nakon toga postao prvi crni predsjednik Južne Afrike.

– 2003. Umro američki filmski glumac Gregory Peck, najpoznatiji po ulozi liberalnog južnjačkog advokata u filmu ”Ubiti pticu rugalicu”, za koju je nagrađen Oscarom (1962).

U Kanu je 2000. nagrađen ”Zlatnom palmom” za životno djelo. Ostali filmovi: ”Dvoboj na suncu”, ”Slučaj Paradin”, ”Džentlmenski sporazum”, ”Snegovi Kilimandžara”, ”Praznik u Rimu”, ”Mobi Dik”, ”Topovi s Navarona”, ”Arabeska”, ”Mesec šunjalica”.

Exit mobile version