Site iconNEON Televizija

Detalji izmjena zakona prema kojima će demobilisani borci Armije BiH moći ranije u penziju

Na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojene su izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji bi trebao omogućiti penzionisanje po povoljnijim uvjetima bivšim pripadnicima ARBiH.

Predlagač izmjena i dopuna ovog Zakona je delegat Stranke demokratske akcije iz Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak.

“Male su izmjene Zakona, ali bitne stvari se mijenjaju. Jedna je da sada neće biti umanjenja koeficijenta prilikom prijevremenog penzionisanja, dakle on će sada iznositi ‘jedan’ za razliku od ranijeg perioda kada je to bilo 0,5. Druga izmjena se ogleda u starosnoj granici, tako da će demobilisani borci s 58 godina moći ostvariti pravo na prijevremeno penzionisanje”, izjavio je Skopljak.

Ono što je važno pojasniti jeste da ipak svi demobilisani borci neće moći sa 58 godina ostvariti pravo na penziju. Nove izmjene i dopune Zakona o PIO predviđaju pravilo da od 65 godine se oduzima period učešća u odbrani u duplom trajanju, te se na taj način izračunava svakom braniocu godina u kojoj može ostvariti svoje pravo.

“Onaj ko je imao 2,5 godine, to u duplom trajanju iznosi pet godina. Od 65 ćemo oduzeti pet godina i on u 60 godini može ostvariti pravo na prijevremeno penzionisanje”, izjavio je Skopljak.

Neophodan ukupan staž za ostvarivanje prava na PIO jeste 15 godina.

U prvoj gruboj procjeni izmjene i dopune Zakona o PIO, budžet Federacije BiH trebale bi koštati 25 miliona KM na godišnjem nivou.

Fahrudin Skopljak (Foto: A. K./Klix.ba)

Na posljednjoj sjednici Skupštine TK usvojen je i zaključak kojim se ovo zakonodavno tijelo obavezalo da će izdvojiti pet posto svog budžeta za potrebe boračke populacije, s ciljem da se osiguraju sredstva kojim bi se zaštitili bivši borci Armije BiH od masovnog hapšenja i isljeđivanja, a prema potraživanjima MUP-a Republike Srpske

S obzirom na to da je Klub Stranke demokratske akcije u Skupštini Tuzlanskog kantona bio i predlagač načina zaštite bivšim borcima ARBiH koji su optuženi za ratne zločine, Skopljak je pojasnio da će o daljem načinu upotrebe sredstava koje je odredila Skupština TK odlučivati Ministarstvo za boračka pitanja TK.

“To će ići kroz Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona. Potrebno je to pravno usaglasiti. Vjerovatno će ići po uzoru na Federalno ministarstvo za boračka pitanja”, izjavio je Skopljak.

Ono što je najavio Skopljak jeste da Stranka demokratske akcije radi na rješenju problema demobilisanih boraca koji žive na prostoru manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, a koji nisu u mogućnosti zbog toga da ostvare svoje pravo na egzistencijalnu naknadu.

Klix.ba

Exit mobile version