Kalesija -7°

Danas izricanje presude zbog smrti četiri mladića na kopu Dubrave

Općinski sud Živinice sutra će donijeti prvostepenu presudu protiv šest optuženih za nesreću na Površinskom kopu (PK) Dubrave, Rudnika uglja Kreka, u kojoj su 21. februara 2015. godine poginuli Adel Šehić (27), Alem Dedić (28), Reuf Alibašić (28) i Edin Herić (18). Tragedija se dogodila nakon obrušavanja kosine na kopu, a nastradala su četiri muškarca koji nisu zaposlenici u rudniku, ali su organizirano došli da natovare ugalj da bi ga kasnije prodavali.

Suđenje u ovom postupku trajalo je više od sedam godina, a optuženi su 1. jula 2016. godine pred sudom izjavili da nisu krivi.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obuhvaćeni su Suad Zonić iz Tuzle, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, Sakib Muhtarević, rukovodilac PK Dubrave, Sakib Halilčević, tehnički rukovodilac PK Dubrave, Asim Brčaninović, rukovodilac službe za zaštitu na radu PK Dubrave, Nedim Šljivić, tehnički rukovodilac za BTK (bager, traka, klasirnica) PK Dubrave, svi iz Živinica, i Mirad Delić iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO (bager, traka, odlagač) PK Dubrave. Oni su optuženi za teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju s krivičnim djelom oštećenje zaštitnih naprava na radu počinjeno iz nehata.

– Ta djeca su išla tamo i kupovala ugalj, nakon što su dobili poziv od portira da uđu. Ugalj su rudničke mašine za njih prethodno iskopale i pripremile. Sve to je iznio i tužilac u završnoj riječi. Bilo je tu desetak traktora, a razbježali su se nakon što se desilo obrušavanje – kaže Mirsad Herić, čiji je sin Edin Herić imao samo 18 godina kada je poginuo na kopu.Optuženi se, prema navodima optužnice Tužilaštva TK, kao odgovorne osobe u različitim segmentima poslovanja Rudnika Kreka i PK Dubrave, u periodu od novembra 2014. do februara 2015. godine na esploatacionom polju PK Dubrave, nisu pridržavali propisa o tehničkim pravilima prilikom izvođenja rudarskih radova i zaštitnih mjera.

Također, iskopavanje se vršilo van okvira dopunskog rudarskog projekta i u nestabilnim uslovima te da su postupali suprotno odredbama Zakona o rudarstvu FBiH i pravilnicima Rudnika Kreka Tuzla. Tereti ih se, jer su, prema novodima optužnice, bili upoznati sa nestabilnošću kosina na kopu, ali su ipak dozvolili ulaz trećim licima.

Porodice poginulih na Površinskom kopu Dubrave godinama prate ročišta u ovom sudskom procesu i svaki put ističu da predugo čekaju na pravdu.

Danas izricanje presude zbog smrti četiri mladića na kopu Dubrave

Faktor

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE