Site iconNEON Televizija

CIRKUS U HAGU: Šešelj traži godišnji odmor, optužuje Sud jer su Mladića premjestili sa njegovog sprata

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da nije kriv po trećoj optužnici koja je protiv njega podignuta za nepoštovanje suda zato što nije uklonio povjerljive informacije sa svog ličnog veb-sajta, kršeći time nalog sudskog vijeća. Šešelj je izjavio pred Haškim tribunalom da će sam sebe zastupati na suđenju po ovoj optužnici, i u narednim suđenjima za nepoštovanje suda, a planirao je da ih bude sedam.


Kada ga je sudija sa Bahama Barton Hol pitao da li je spreman da se izjasni o krivici, Šešelj je rekao da nije kriv i da “za devet godina on nikad nije bio faktor odugovlačenja”.

“Osim toga, ja osporavam pravo Haškom tribunalu da protiv mene vodi postupak za nepoštovanje suda, jer ne može da se vodi postupak protiv optuženog za krivična dela. To ne predviđaju ni anglo-saksonsko, ni kontinentalno pravo”, izjavio je Šešelj.

Na pitanje sudije hoće li da pokrene još neko pitanje, Šešelj se požalio na “uslove pritvora” i naveo da je general Ratko Mladić zbog njegovog navodnog lošeg uticaja prebačen na drugi sprat pritvorske jedinice.

“Ubrzo nakon što je prebačen u pritvorsku jedinicu, general Mladić je došao na moj sprat, lepo smo ga primili, igrali smo šah. Međutim, nakon što je prekjuče imao prvo pojavljivanje, i kad je odbio da ga predstavlja neko sa liste sekretarijata, danas je stigla odluka da se on preseli na neki drugi sprat, a motivi su pretpostavka da je, družeći se sa mnom, igrajući šah, da sam ja uticao na njega da odbije sve advokate”, rekao je Šešelj.

“Pokušali su da mu nametnu Aleksandra Aleksića za advokata, a ja sam mu rekao: Ni u koga sa spiska Tribunala ne možeš imati poverenja”, rekao je Šešelj.

On je izjavio da je “lično frustiran takvim ponašanjem” i da “ima osjećaj krivice, a frustiran čovek ne može da se brani”.

Šešelj je još zatražio da mu se omogući “godišnji odmor”.

“Prošlo je devet godina od mog pritvaranja i tražim da se i meni omogući godišnji odmor. Ta je formulacija korišćena kada je privremeno puštanje na slobodu bilo odobreno generalu Eneveru Hadžihasanoviću i brigadiru Amiru Kuburi”, rekao je Šešelj.

On je napomenuo da neće tražiti garancije Srbije za svoje privremeno oslobađanje, jer se radi “o izdajničkom pro-zapadnom režimu u Beogradu”.

Protiv lidera Srpske radikalne stranke trenutno se pred tribunalom vodi postupak zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini, od 1991. do 1994. godine.

Na kraju prvog suđenja za nepoštovanje suda Šešelj je osuđen na 15 mjeseci zatvora, a donošenje presude po drugoj optužnici očekuje se uskoro.

Exit mobile version