Site iconNEON Televizija

Cijene gasa u Evropi rekordno niske, a u BiH plin postao luksuz

Cijene prirodnog plina spustile su se u Evropi na najniži nivo od ljeta 2021. godine, odražavajući slabiju potražnju zbog blage zime i punih skladišta.

Veleprodajna cijena plina, mjerena referentnim terminskim ugovorom na nizozemskoj platformi TTF, spustila se ispod 50 eura po megavat satu prvi put od avgusta 2021. godine.

Poslijepodne megavat satom se trgovalo po 49,29 eura, pozivajući se na agenciju dpa. Na kraju augusta prošle godine premašila je 300 eura zbog krize u opskrbi ruskim plinom.

Evropske vlade požurile su napuniti skladišta pred zimu, pozivajući građane na štednju. Brojne kompanije obustavile su proizvodnju kako bi smanjile potrošnju, a i potražnja za grijanjem bila je prigušena, zahvaljujući blagoj zimi, pa su se zalihe zadržale na visokom nivou.

Početkom januara ove godine plin u FBiH je pojeftinio za nešto manje od 10 posto, iako su prognozirana znatno veća pojeftinjenja upravo zbog situacije sa gasom u cijelom svijetu. Tako cijena plina u FBiH po metru kubnom trenutno iznosi 1.25 KM, dok u Evropi cijena gasa po metru kubnom jeste 1.02 KM.

Dakle, cijena gasa u FBiH u odnosu na cijene u EU po metru kubnom je skuplja za više od 0.20 KM ili za 25 posto.

klix.ba

Exit mobile version