Site iconNEON Televizija

Celer štiti kosti, reguliše pritisak

Ne koristi se celer u ishrani samo zbog karakterističnog, veoma aromatičnog mirisa, već i zbog ljekovitog svojstva.

Tako je sok od svježe iscjeđenog korijena, listova i stabljike odličan napitak u ranoj fazi reumatizma i gihta, mada se preporučuje i osobama sklonim debljanju, kao i onima koje pate od celulita, jer pozitivno djeluje na krvotok.

Istraživanja su takođe pokazala da celer snižava krvni pritisak, jer sadrži aktivne sastojke koji opuštaju mišiće arterija, kao i da ova biljka smanjuje nivo šećera kod dijabetičara.

Osim toga celer je bogat izvor kumarina, komponente koja spriječava djelovanje slobodnih radikala, a istovremeno podstiče aktivnost bijelih krvnih zrnaca. Sadrži i vitamin K koji povoljno utiče na zgrušavanje krvi i štiti od osteoporoze, a zbog visokog sadržaja eteričnih ulja i terpena, celer ima i antibakterijska i antimikotička svojstva.

Izvor: MojeZdravlje.ba

Exit mobile version